Crna hronika

Upozorenje bivšoj službenici ZIKS: Upali mi u kuću i poručili da ne pričam za medije

Bivša službenica ZIKS-a Ana Bakić podnijela je krivičnu prijavu protiv trojice nepoznatih muškaraca koji su, kako tvrdi, preksinoć upali u njen stan i zaprijetili joj da ne razgovara sa medijima. Ona je u posljednje vrijeme u nekoliko navrata javno govorila o navodnom bezakonju koje vlada u spuškom zatvoru što je, kako vjeruje, i razlog ove ponoćne, nenajavljene posjete.
Upozorenje bivšoj službenici ZIKS: Upali mi u kuću i poručili da ne pričam za medije
Portal AnalitikaIzvor

Nakon što je o svemu obavijestila policiju, inspektori su, po saznanju DN, preduzeli službene radnje usmjerene na identifikaciji počinilaca.

Kako bi pokazala da je ovakva upozorenja neće uplašiti, osim policije kontaktirala je i redakciju Dnevnih novina.

„Nalazila sam se u dnevnom boravku kuće na Zlatici u kojoj stanujem, a djeca, srećom, nijesu bila u kući. Sve je bilo zamračeno jer moj dio kuće nije imao napajanje strujom. Čula sam da je neko u hodniku i kada sam izašla ugledala sam tri krupna, meni nepoznata muškarca. Najviši i najkrupniji mi je kazao:

"Ne smiješ više davati izjave u novinama o nama, ne smiješ nas spominjati, jesi veliki mu...nja, pa smiješ to da izneseš. Prethodno su rekli da zatvorim prozore i tad sam se uplašila ali su oni, nakon što su iznijeli upozorenje, izašli napolje", kazala je Bakić u razgovoru za DN.

Po odlasku nepoznatih posjetilaca, kako navodi, bila je u šoku, pa je nekoliko minuta sjedjela na pločniku. Čim se povratila, uputila se u policijsku stanicu da o svemu izvijesti inspektore.

„Sigurna sam da je ovo vid zastrašivanja jer su dnevni listovi „Vijesti" i „Dan" objavili članke vezane za moje otpuštanje sa posla u ZIKSu, gdje sam govorila i o nepravilnostima u radu službenika, kao i protivzakonitim radnjama osuđenika", dodala je Bakić. Iako tvrdi da je upravo to povod za zastrašivanje, navela je da ne može uperiti prst ni u koga jer su joj tri muškarca koja su joj upala u kuću nepoznata.

Bakić je prije nekoliko dana objelodanila da je dobila otkaz zbog nedostavljanja ljekarskih doznaka jer joj ljekar nije otvorio bolovanje na vrijeme. S druge strane, kako je tvrdila, neke njene kolege su ozbiljno kršili pravila, pa su ostajali u radnom odnosu.

"Jedan od mojih kolega je skinuo novac sa računa ženi koja je došla u posjetu zatvoreniku, pare su se vratile, a on nije ostao bez posla. Drugi službenik je podigao pare kolegi, sve to su kamere snimile, pa nije ostao bez posla. Sve su to teži propusti na poslu od ovog mog sa doznakama, pa niko nije sankcionisan. Bilo je slučajeva da su na posjetu ulazila lica, a da prethodno nijesu dala na uvid ličnu kartu, što je protivzakonito, pa to nije sankcionisano. Znaju oni dobro i koji su zatvorenici puštani da izlaze, protivzakonito, iz pritvora, ali i to će doći na dnevni red kad tad", objelodanila je nedavno Bakić, a to je ponovila i u razgovor za DN, tvrdeći da za sve navedeno ima dokaze.

Povreda službene dužnosti

Iz ZIKS-a su ranije medijima saopštili da je Bakić bila u stalnom radnom odnosu od 1. marta 2015. do 6. juna 2016. godine, i da je protiv nje pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti. Kako su mediji tada objavili, utvrđena je odgovornost imenovane, pa joj je izrečena disciplinska mjera prestanak radnog odnosa. Tu odluku je, navodno, potvrdila i Komisija za žalbe kao drugostepeni organ.

Izvor: Dnevne novine, cdm

Portal Analitika