Muzika

BEDEM FEST: Kompletiran spisak izvođača - 22 imena dolaze u Nikšić!

Zoster, Gomila nesklada i Džej Džej Okoča - to su izvođači koji su kompletirali lajn ap ovogodišnjeg izdanja Bedem festa pod naslovom "Vjeruj", na kojem će nastupiti 22 imena, a više od pola njih će imati prvi nastup u Crnoj Gori ili prvi festivalski, saopštili su organizatori na današnjoj konferenciji za medije.
BEDEM FEST: Kompletiran spisak izvođača - 22 imena dolaze u Nikšić!
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prošlogodišnji eksperiment kada Bedem spustio na livadu ispod tvrđave na kojoj se ranije održavao, nije prošao kako su organizatori željeli, pa će se manifestacija vratiti na tradicionalnu lokaciju. Ulaz na tvrđavu će svake večeri koštati po pet eura, dok ne postoji karta za sve dane festivala. Ulaznice će moći da se kupe posredstvom Gigstix prodajne mreže, ili na festivalskom ulazu. Na staroj lokaciji, od 25. do 27. avgusta nastupiće sljedeći izvođači: Aerodrom, Drugi Način, S Vremena Na Vreme, Zoster, E-Play, Frenkie, Irie FM, Kralj Čačka, Laka, Škrtice, Šank, Alex Kelman, Bitipatibi, Bo, Džej Džej Okoča, Gomila Nesklada, Nežni Dalibor, Degeneza, Empathy Soul Project, From Another Mother, Tight Grips.

- Trudili smo se da se ne ponavljamo, osluškivali smo u kom pravcu idu i drugi festivali i mislim, uspjeli da ostanemo drugačiji i inspirativni. Ove godine ćemo ugostiti starije generacije muzičara koji su postavili temelj jugoslovenskog rokenrola - grupe S vremena na vreme, Drugi način, Aerodrom i stvoriti njihovu interakciju sa mladima. Nastavili smo saradnju sa regionalnim takmičarskim demo festivalima čiji pobjednici: Another Mother, Degeneza, Empty Soul Project dolaze na Bedem, a očekujemo i pobjednika Zaječarske gitarijade. Ugostićemo i tri različite generacije dama, od najstarije Bo, preko Maje Cvetković iz benda E-play do predstavnice najnovije generacije Une Gašić iz Bitipatibi - kazao je direktor Bedem festa, Petar Šundić, najavljujući ovogodišnji spisak izvođača.

Ljubitelje hip hop muzike očekuje nastup Frenkija, dok će Irie FM i Zoster biti zaduženi za rege misticizam. Mejnstrim zvuk će donijeti Laka, a nešto tvrđi beogradska supergrupa - Škrtice.

Bedem nastavlja i afirmaciju crnogorske underground scene, pa će ugostiti grupe Gomila nesklada i Džej Džej Okoča, a posebnu draž donijeće nastup dječijeg hora Muzičke škole “Dara Čokorilo”, jer nam je želja da djeci još u ranom periodu skrenemo pažnju na prave vrijednosti i sklonimo ih od neželjenih uticaja, objasnio je Šundić.

I ove godine će za posjetioce Bedema biti obezbjeđen kamp, gdje će boravak biti besplatan.

Šundić je kazao da će cijene pića na festivalu biti simbolične, kako bi se omogućio boravak i uživanje na Bedemu svima, bez obzira na finansijske standarde.

Miloš Korać iz Sekretarijata za sport i kulturu Opštine Nikšić istakao je da su lokalne vlasti prepoznale kvalitet Bedema i dale mu najveću ocjenu na konkursu Opštine, među 35 pristiglih projekata. On je dodao i da je Bedem odlična najava bogatog program Septembarskih dana kulture u NIkšiću.

Javnu podršku festivalu dala je Marijana Goranović, evropski prvak u bacanju kugle, koja će uz kolege sportiste koji će Crnu Goru predstavljati na predstojećim Paraolimpijskim igrama biti prisutna na otvaranju Bedem festa 25. septembra.

Eleonora Albijanić iz EPCG je izjavila da je kompaniji koju predstavlja čast i zadovoljstvo što je uz festival koji je postao poznat i van granica Crne Gore, dok je predstavnik Ministarstva kulture Ilija Subotić istakao angažovanost Bedema, koji po njemu afirmiše kulturno-istorijsko nasljeđe Crne Gore, kao i zaštitu ljudskih prava i značaj filantropije.

- Bedem doprinosi turističkoj ponudi, ne samo Nikšića, već cijele Crne Gore. U ovu manifestaciju je uloženo dosta truda, pa ona zauzima sve značajnije mjesto na festivalskoj mapi Crne Gore, a postala je zaštitni znak Nikšića - kazala je Nina Vukčević iz NTO.

- Prošle godine sam i lično posjetila festival i pozivam sve iz Podgorice da odu u malo prijatniji ambijent i atmosferu Nikšića, gdje će vas program koji je Petar Šundić brižljivo pripremao vas sigurno uveseliti i zabaviti - saopštila je Ana Martinović ispred M:tela.

Izvršni direktor "Alfa centra" Aleksandar Dedović govorio je u ime više NVO koje djeluju na lokalnom nivou Nikšića i koje sarađuju sa Bedem festom. On je istakao da je ova manifestacija izuzetan primjer pomoći i saradnje raznih slojeva i segmenata društva, kako bi ta tri festivalska dana bili zanimljivi i nezaboravni.

- Ono što razlikuje Bedem je upravo ta emocija koja povezuje organizatore, učesnike i publiku, ali i njegov kulturni, tradicionalni, programski, turistički i socijalni uticaj - zaključio je on.

Portal Analitika