Politika

ĐUKANOVIĆ: Ideja ujedinjene Evrope putokaz u bolju budućnost

Ideja ujedinjene Evrope za nas sa Balkana je putokaz u blisko bolju budućnost, kazao je crnogorski premijer Milo Đukanović na Samitu "Pariz Balkan 2016".
ĐUKANOVIĆ: Ideja ujedinjene Evrope putokaz u bolju budućnost
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Nenadano tajming ovom skupu daje i dodatni značaj, jer već svojim održavanjem nudi odgovor na najaktuelnije pitanje: šta poslije Bregzita? EU ostaje privržena politici proširenja. Ideja ujedinjene Evrope za nas sa Balkana je putokaz u blisko bolju budućnost", kazao je Đukanović.

U Crnoj Gori, ističe on, tu ideju konstantno podržava dvije trećine građana.

"Evropska integracija se pokazala kao garant mira i stabilnosti na Balkanu, i glavni pokretač razvoja. Berlinski proces je posebno vrijedna nadogradnja politike Evropske unije prema našem regionu. Osnažio je realnu nadu za naše zemlje i narode. U Berlinu i u Beču su markirani magistralni pravci regionalne saradnje, prije svega kroz infrastrukturno povezivanje u energetici i saobraćaju, i kroz mobilnost mladih", istakao je crnogorski premijer.

On je kazao da u Parizu imaju veoma inspirativne teme Konferencije.

"To su ustvari tri dijela jedne cjelovite balkanske i evropske priče. Nove izazove kao što su migracije i izbjeglice, pitanja bezbjednosti i borbe protiv terorizma i radikalizacije, moguće je rješavati upravo u kontekstu evropske perspektive. Moramo ih rješavati zajednički, integrisani u evropske, odnosno evroatlantske okvire", jasan je Đukanović.

Nedavni teroristički napadi u Istanbulu, kao i ranije u srcu Evrope, u Briselu i u Parizu, postaju, naglašava on, nažalost dio evropske i globalne svakodnevice.

"Dio života svih nas. Zato svi moramo preuzimati dio odgovornosti za njihovo rješavanje", istakao je Đukanović.

Prema riječima crnogorskog premijera, Zapadni Balkan je prepoznao svoje mjesto u tome kroz regionalni program zajedničkih aktivnosti za sprovođenje politika u borbi protiv terorizma, koji se realizuje uz podršku EU i drugih međunarodnih partnera.

"Crna Gora, zajedno sa susjedima, dio je zajedničkih napora u okviru Globalne koalicije za borbu protiv islamske države. Na unutrašnjem planu donijeli smo ključna strateška dokumenta i unaprijedili pravni sistem rješavanjem problema stranih boraca. I u pogledu migracija postupamo u okviru onoga što je definisano politikama EU. Crna Gora nije bila direktno izložena talasu izbjeglica, ali smo kroz saradnju sa našim susjedima koji su nažalost imali to iskustvo, kao i sa evropskim partnerima, preduzeli sve neophodne pripreme u slučaju potrebe", objasnio je Đukanović.

Jasno poručuje da tekući i drugi savremeni trendovi sve veći fokus stavljaju na zajedničko kolektivno djelovanje.

"Zato je jedan od naših primarnih strateških ciljeva nakon sticanja nezavisnosti, i pristupanje NATO-u. Nakon decembarskog poziva i nedavnog potpisivanja Pristupnog protokola, koji je već ratifikovalo šest saveznica, Crna Gora će krajem ove nedjelje učestvovati u Varšavi na Samitu Alijanse kao pozvana zemlja. Čvrsto vjerujemo da je to značajan doprinos i regionalnoj stabilnosti. Kao i napredak Crne Gore u evropskoj integraciji, gdje sa 24 otvorena poglavlja ostajemo čvrsto posvećeni daljim reformama i unapređenju vladavine prava", uvjeren je Đukanović.

Pariska konferencija, dodaje on, nakon Berlina i Beča, u kontinuitetu predstavlja ohrabrenje za snaženje saradnje na Zapadnom Balkanu, i našeg regiona sa Evropskom unijom, ne samo u oblasti bezbjednosti.

"Ekonomski razvoj i prosperitet u osnovi je glavni faktor stabilnosti. Važno je danas da ocijenimo napredak u realizaciji projekata koji su predstavljeni na Samitu u Beču, za koje su odobrena finansijska sredstva EU. Takođe, i da se predstave novi projekti za finansiranje iz Zapadno-balkanskog investicionog okvira, u cilju povećanja konkurentnosti regiona, podsticaja rasta i zapošljavanja", kazao je Đukanović.

On je naveo da je proteklih mjeseci Crna Gora bila značajno posvećena obavezama u ispunjavanju mekih mjera.

"Možemo reći da smo napravili kvalitativan skok u odnosu na vrijeme održavanja Bečkog samita. Vjerujem da će dalji koraci na sprovođenju agende povezanosti i mekih mjera doprinijeti uklanjanju tržišnih barijera u oblasti saobraćaja i energetike. Poseban značaj pridajemo poslovnom forumu gdje naši predstavnici zajedno s kolegama iz EU, Energetske zajednice i SITO razgovaraju o finansiranju projekata, i ostvarenim reformama u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta. Vjerujemo da ce se uskoro steci uslovi i za potpisivanje ugovora o Transportnoj zajednici", kazao je Đukanović.

On je posebno pozdravio uspostavljanje Regionalne kancelarije za mlade.

"To je i najbolja promocija evropske perspektive Zapadnog Balkana. Crna Gora će nastaviti tijesno da radi sa svojim susjedima, i s našim evropskim partnerima na svim pitanjima od zajedničkog interesa. Vjerujem da ćemo sa novim rezultatima doći iduće godine na sastanak u Italiji koji će organizovati naši italijanski prijatelji", zaključio je Đukanović.

Portal Analitika