Svijet

Haos u Riju: Olimpijada neizvjesna!

Narednog mjeseca u Rio de Ženeiru bi trebale biti održane Olimpijske igre, ali socijalno i političko stanje u Brazilu je toliko katastrofalno da niko i ne zna da li će Olimpijada biti održana u skladu sa kalendarom takmičenja.
Haos u Riju: Olimpijada neizvjesna!
Portal AnalitikaIzvor

Nakon što je Fransisko Dorneleš, privremeni guverner države Rio de Žaneiro, izjavio da je ta država bankrotirala – proglašeno je stanje "javne nepogode". Rio "grca" u dugovima, ovaj megapolis i domaćin Olimpijade dužan je 21 milijardu dolara državi, a bankama deset milijardi.Finansijska kriza je duboka i prijeti kolaps zdravstvenog sistema, štrajk je na sve strane, dok je bezbjednost, prema procjenama stručnjaka, najozbiljnije ugrožena.

Rio de Žaneiro ponovo je zatražio pomoć Vlade Brazila, ali problem je što i Brazil prolazi kroz najtežu i najdugotrajniju recesiju od 1930. godine - samo prošle godine bruto društveni proizvod /BDP/ pao je za četiri odsto, a broj ljudi koji žive u "neizdrživoj bijedi" prešao je 35 miliona.

Zemlja je politički polarizovana - predsjednik države Dilma Rusef suspendovana je na šest mjeseci dok se ne ispitaju optužbe da je na nezakonit način trošila državni novac. Zapadni mediji, američki naročito, situaciju u Riju nekoliko sedmica prije početka Olimpijade opisuju kao "dramatičnu i haotičnu".

Njujork Tajms navodi da je Rio "još uvijek ogromno gradilište", te kako se na svakom koraku nešto radi i kopa. Nisu dovršena čak ni olimpijska sela Bara i Deodor Olimpik Park, gdje će boraviti sportisti, a ono što je dovršeno, poput biciklističke staze, nedavno se, zbog lošeg kvaliteta radova, urušilo i pri tom ubilo dvoje ljudi.

Policija u Rio de Žaneiru štrajkuje zbog malih plata i nedovoljnih sredstava za rad, čak i za toalet papir. Policajci prijete da će, ukoliko se nešto ne preduzme, nastaviti sa štrajkom i tako uništiti Igre za čije je održavanje potreban baš svaki čovjek u policiji. Rio je i dalje prepun kriminala. Samo ove godine ubijena su 43 policajca i 238 civila. Iako će na ulicama biti raspoređeno 85.000 vojnika i policajaca, dvostruko više nego na Olimpijadi u Londonu, pitanje bezbjednosti sportista i dalje je otvoreno. Tu je i epidemija zike, koja zabrinjava učesnike. 

Ipak, uprkos svemu, domaćini tvrde da će to biti "fantastične Olimpijske igre".

Neposredni troškovi Olimpijade iznose 12 milijardi dolara, što je za tu zemlju pogođenu teškom ekonomskom krizom ogroman trošak, navode ekonomski portali.

 

avaz.ba

Portal Analitika