Abiznis

Podgorica: Sajam o uslovima života i rada u Njemačkoj

Zavod za zapošljavanje u saradnji sa Federalnom agencijom za zapošljavanje SR Njemačke organizuje Sajam legalnih radnih migracija u SR Njemačku u srijedu, 6. jula, Delta sitiju u Podgorici. Sajam će trajati od 10 do 17 časova.
Podgorica: Sajam o uslovima života i rada u Njemačkoj
Portal AnalitikaIzvor

„Cilj Sajma je upoznavanje državljana Crne Gore sa uslovima života i rada u Njemačkoj i predstavaljanje mogućnosti nalaženja zaposlenja u Njemačkoj za naše građane. Na Sajmu će predstavnici Federalne agencije za zapošljavanje, putem direktnog kontakta, zainteresovanim licima pružati informacije o načinima dobijanja radnih viza, deficitarnim zanimanjima na njemačkom tržištu rada, kanalima traženja posla u Njemačkoj i sve druge informacije vezano za život i rad državljana zemalja koje nijesu članice evropskog ekonomskog prostora.“ kazala je, na konferenciji za novinare, načelnica Odsjeka za EURES i međunarodno posredovanje u zapošljavanju mr Gordana Vukčević.

Pomoćnik direktora ZZZ mr David Perčobić smatra da saradnja sa njemačkim zavodom za zapošljavanje nije šansa da naši građani samo odlaze, već je to prilika i da nam kroz ekspertizu dolaze i stručnjaci iz Njemačke.

Po riječima Perčobića naši državljani za odlazak moraju aplicirati u Ambasadi u Crnoj Gori, a ne u Njemačkoj.

„Od ove saradnje imaćemo koristi, ne samo u razvoju EURES službe, čime se uključujemo preko njemačkog u evropsko tržište rada, nego i u izdašnijem korišćenju sredstava evropskih fondova „ zaključio je Perčobić.

Na sajmu će biti prisutni i predstavnici Ambasade SR Njemačke, koji će pored informacija o viznom režimu za državljane Crne Gore, predstaviti stipendijske programe za osnovne i postdiplomske studije, kao i mogućnosti za obavljanje radne prakse za naše državljane.

Sajmu, u utorak, prethodi sastanak sa predstavnicima Federalne agencije za zapošljavanje SR Njemačke na kom će eksperti iz ove institucije pružiti informacije o mogućnostima, zahtjevima i načinima priznavanje diploma crnogorskih škola i fakulteta u SR Njemačkoj.

Tokom posjete njemačke delegacije biće potpisan Aneks Sporazuma o saradnji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i Federalne agencije za zapošljavanje SR Njemačke, vezano za saradnju po pitanju legalnih migracija.

Vukčević je naglasila da je Sajam samo nastavak intenzivne saradnje između crnogorskog i njemačkog zavoda za zapošljavanja koja traje od februara ove godine,a u cilju eliminisanja mogućih zloupotreba pri odlasku naših građana na rad u SR Njemačku, kao i u svrhu zaštite crnogorskih radnika na radu u Njemačkoj u pogledu zarade, socijalnog i penzijskog osiguranja, uslova rada...

Crna Gora se smatra zemljom sigurnog porijekla, pa procedure, kako ističe Vukčević, ne mogu trajati previše dugo.

Prema njenom mišljenju u Njemačkoj legalno radi par hiljada naših državljana. Na njemačkoj Bijeloj listi nalazi se oko 200 deficitarnih zanimanja, u svim nivoima stručne spreme.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.