Politika

SD Rožaje: Neophodno uspostaviti normalno funkcionisanje svih graničnih prelaza

Socijaldemokrate Rožaja su se 04. jula 2016. godine, organizovali potpisivanje peticije za ukidanje odluke o stopiranju prevoza robe preko graničnog prelaza Mehov Krš.
SD Rožaje: Neophodno uspostaviti normalno funkcionisanje svih graničnih prelaza
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode, odluka predviđa da jedini prelaz za prevoz roba, a za koje je neophodan veterinarski pregled bude Dobrakovo, a ono što je Socijaldemokratama sporno jeste to što će se ograničavanjem stvoriti veće gužve na tom prelazu i povećati troškovi prevoznika što bi uzrokovalo povećanje cijena za tu robu.

“Razumijevajući da je odluka donešena iz najbolje namjere s ciljem da se smanji rizik od uvoza potencijalnih štetnih proizvoda, smatramo da je nedovoljno promišljenja i nefunkcionalna. Naime, iako granični prelaz Mehov krš-Dračenovac ima sve uslove za nesmetan protok roba i iako u Rožajama postoje dva veterinarska inspektora, dok u Bijelom Polju nema nijedan, ovom odlukom su postavljena ograničenja koja Rožajcima više liče na sankcije, ili nekakav privatni dogovor da baš samo na tom prelazu bude dozvoljen prevoz i kontrola”, kažu iz te partije.

“To predstavlja udar na ovaj dio regije Crne Gore, jer nametanje ove obaveze u smislu troškova transporta roba u mnogome otežava poljoprivrednicima i privrednicima rad. Takođe, to je udar na sve ljude koji su vezani za ovu branšu, na same špedicije koje rade u Rožajama i na terminalima u okviru isključenih graničnih prelaza. Jako je važno dodati i da iako smo se prethodno jedva izborili da, bar dva dana nedeljno, fito sanitarni inprektori budu prisutni na prelazima, kako bi se olakšalo izvoznicima sa sjevera, sada je, iz nepoznatih razloga, odlučeno da dan kada roba može da se izvozi bude samo utorak, što je za svaku osudu, jer predstavlja problem svakom privredniku, te direktno diskriminiše i ograničava sve privrednike koji će sada biti prinuđeni da usklađuju periode izvoza i samim tim gube na konkurentnosti.“, objašnjavaju Socijaldemokrate Rožaja.

„Apelujemo na nadležne organe da pod hitno razrade plan i koriguju odluku, kako ne se ne bi činila dugoročna šteta našem regionu i svim građanima na koje ova odluka direktnom i indirektno utiče“, zaključuju Socijaldemokrate Rožaja.

Portal Analitika