Kultura

"Jesenja sonata" Jagoša Markovića premijerno u Budvi

Premijera predstave Jagoša Markovića "Jesenja sonata", biće upriličena u okviru festivala Grad teatar večeras sa početkom u 21 i 30 na sceni "Vještica".
"Jesenja sonata" Jagoša Markovića premijerno u Budvi
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predstava je rađena u koprodukciji JU Grada teatra i Ateljea 212 iz Beograda. Ovom predstavom obje pozorišne institucije obilježavaju dva značajna jubileja, 30 godina trajanja Grada teatra i 60 godina rada Ateljea 212. Premijera u Ateljeu je zakazana za 22. septembar.

U osvrtu na rad na pomenutoj predstavi reditelj Jagoš Marković je istakao da je „Jesenju sonatu odabrao:„Zato što smo željni dubine, tišine, jer smo siti nakita, laži, jeftinoće, jer nam treba očišćenja, istine, katarze. Jer je duhovnost ugrožena na ovim prostorima, jer se od reklama ne vide slike, od farme i sarme ne čuje se tihi glas jednog Šopena. Bergman je sve drugo i drugačije. On je za one koje boli duša, za one kojima je duša lijepo vaspitana, za one koji su se sklonili, emigrirali u svoju stvarnost, nadjačani bukom, i usamljeni na svaki način. Za one kojima treba teatar metar i po izdignut od zemlje“.

Glumačka ekipa: Tanja Bošković, Branka Šelić, Mladen Andrejević i Jelena Petrović.

Prevod je uradila Dobrila Stojnić, lekturu Ljiljana Mrkić Popović, kostimograf je Maria Marković, a asistent režije Tara Lazarević.

Izbor muzike potpisuje Jagoš Marković.

Predstava je na repertoaru i 5. i 6. jula. Prevoz je obezbijeđen - u 21 sat sa polukružnog toka u Budvi.

Portal Analitika