Abiznis

Kavarić: Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a je neustavan

U vezi inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma koji su, usled stečaja preduzeća, ostvarili pravo na penziju, koju su Ustavnom sudu Crne Gore podnijeli Podgoričani Radovan Jelušić, Rajko Šaranović i Milan Jelušić, u Ministarstvu ekonomije su saglasni sa inicijativom i smatraju da zakon nije u saglasnosti sa Ustavom.
Kavarić: Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a je neustavan
Portal AnalitikaIzvor

U inicijativi upućenoj Ustavnom sudu se, između ostalog navodi, da se navedenim zakonom zaposleni KAP-a, kojima je radni odnos prestao usled stečaja, a koji su na osnovu odredbe člana 197 Zakona o PIO ostvarili pravo na penziju, stavljaju u daleko povoljniji položaj nego zaposleni u svim drugim privrednim društvima u Crnoj Gori.

-Činjenica je da radnici, zaposlenim u privrednim društvima u kojima im je usled stečaja prestao radni odnos, a ispunili su uslove za starosnu penziju nakon prestanka radnog odnosa usled stečaja, nijesu dobili otpremninu, zbog čega pravo koje se zaposlenima KAP-a navedenim zakonom daje u odnosu na sve druge zaposlene, predstavlja negativnu diskriminaciju i povredu ustavnog načela iz člana 17 Ustava Crne Gore, koji garantuje osnov i jednakost (Svi su pred zakonom jednaki, bez obzira na bilo kakvu posebnost ili lično svojstvo)- navedeno je u inicijativi. 

Podnosioci inicijative predlažu da Ustavni sud donese odluku kojom utvrđuje da odredbe Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma koji su, usled stečaja preduzeća, ostvarili pravo na penziju, nijesu u saglasnosti sa Ustavom i da prestaju da važe.

U mišljenju Ministarstva ekonomije, koje potpisuje resorni ministar Vladimir Kavarić, se ističe da su saglasni sa inicijativom i da  smatraju da zakon nije u saglasnosti sa Ustavom. 

-Dodatno, mišljenja smo da ovaj zakon, u ovoj sadržini, nije moguće primijeniti. Sredstva u iznosu od 5.450.000 eura za realizaciju ovog zakona su obezbijeđena u budžetu Crne Gore i to je nesporno, međutim, da bi se sproveo zakon, mora se primijeniti socijalni program. U jedinom važećem socijalnom programu za radnike KAP-a, koji su usled stečaja ostali bez posla, eksplicitno se navodi da se 'socijalni program rješavanja problema viška zaposlenih u KAP-u, Preradi i Kovačnici ne odnosi na radnike koji su po bilo kom osnovu stekli uslov za penziju i koji zasnuju radni odnos kod novih vlasnika KAP-a, Prerade i Kovačnice'. Time se potvrđuje da Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a koji su usled stečaja preduzeća ostvarili pravo na penziju nije sprovodiv, jer se u članu zakona jasno navodi da će se 'visina pripadajuće otpremnine definisati shodno važećem socijalnom programu koji je sačinjen za radnike KAP-a'- naglašava se u mišljenju ministarstva, objavljenom na sajtu Vlade. 

Ministarstvo ekonomije predlaže da Ustavni sud prihvati inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma.

S.G.

 

Portal Analitika