Društvo

Vuksanović osuđen na godinu zatvora zbog spomenika u Mojkovcu

Osnovni sud u Bijelom Polju proglasio je krivim predsjednika Srpskog nacionalnog savjeta Momčila Vuksanovića zbog krivičnog djela povrede i nedozvoljenog obnavljanja spomen-obilježja na Bojnoj njivi kod Mojkovca, kojeg su nepoznati vandali devastirali i sa njega odnijeli dvije bronzane ploče.
Vuksanović osuđen na godinu zatvora zbog spomenika u Mojkovcu
Portal AnalitikaIzvor

Vuksanovića je Osnovni sud u Bijelom Polju osudio na kaznu zatvora od jedne godine, uz određenje da se ista "neće izvršiti ukoliko u okviru tri godine osuđenik ne izvrši novo krivično djelo“.

"U godini obilježavanja stogodišnjice Mojkovačke bitke, s obzirom da se lokalna vlast Mojkovca više od godinu dana nije angažovala na obnovi ovog spomenika, Srpski nacionalni savjet, uz blagoslov vladike Joanikija, obnovio je spomenik tako što je izradio i postavio u istim gabaritima, spomen ploču sa istim natpisim – "Mi smo pali da bi Crna Gora i Srbija živjele" i takođe postavili krst na spomen-obilježju, odnosno na mjestu gdje se i u prethodnim vremenima vršio parastos stradalim junacima Mojkovačke bitke", podsjećaju iz Srpskog nacvionalnog savjeta.

Lokalna samouprava je podnijela krivičnu prijavu protiv predsjednika Srpskog nacionalnog savjeta Momčila Vuksanovića, kojeg je Osnovni sud u Bijelom Polju osudio na kaznu zatvora od jedne godine, uz određenje da se ista "neće izvršiti ukoliko u okviru tri godine osuđenik ne izvrši novo krivično djelo“.

"Ovako drastična kazna predsjedniku nacionalne organizacije zadužene za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta srpskog naroda nije zapamćena u sudskoj praksi Crne Gore", smatraju u Srpskom nacionalnom savjetu.

Portal Analitika