Politika

Đukanović na Samitu "Pariz Balkan 2016"

Premijer Crne Gore Milo Đukanović otputovao je u Pariz, gdje će sjutra učestvovati na Samitu "Pariz Balkan 2016", na poziv francuskog predsjednika Fransoa Olanda.
Đukanović na Samitu "Pariz Balkan 2016"
Portal AnalitikaIzvor

"Skup u Parizu održava se u okviru procesa na visokom nivou započetog u Berlinu 2014. godine, na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel, nastavljenog u Beču 2015. godine, s ciljem podrške zemaljama Zapadnog Balkana u njihovom približavanju EU jačanjem regionalne ekonomske saradnje i postavljanjem čvrstih osnova za bolje povezivanje i održivi rast cijelog regiona", saopšteno je iz Vlade.

Na Samitu u Parizu pored domaćina i predsjednika vlada šest zemalja Zapadnog Balkana, učestvovaće visoki zvaničnici Austrije, Njemačke, Italije, Hrvatske i Slovenije, visoka predstavnica za vanjsku politiku i bezbjednost EU Federika Mogerini, komesar EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, komesarka EU za mobilnost i transport Violeta Bulc, komesar za kulturu, obrazovanje i mlade Tibor Navračič, kao i čelnici međunarodnih finansijskih institucija.

Na dnevnom redu Samita, biće, između ostalog, pitanja migracija, saradnje u oblasti sigurnosti, borbe protiv terorizma i radikalizacije, kao i otvaranja evropske perspektive regiona.

Istog dana u Parizu biće održani sastanci šefova diplomatija na kojem će učestvovati državni sekretar za evropske integracije Aleksandar Andrija Pejović, i ministara ekonomije na kojem će učestvovati ministar ekonomije Vladimir Kavarić. Biće održan i Forum mladih na kojem će učestvovati ministar prosvjete Predrag Bošković.

"Predsjednici vlada će na Samitu usvojiti Deklaraciju predsjedavajućeg što je prilika da se još jednom pruži politička podrška saradnji zemalja Zapadnog Balkana i daju smjernice za budući razvoj Berlinskog procesa", navedeno je u saopštenju.

Nakon sastanaka na visokom nivou, premijer Đukanović će, zajedno sa kolegama iz regiona, potpisati Sporazum o osnivanju Regionalne Kancelarije za saradnju mladih Zapadnog Balkana RYCO i učestvovati na radnoj večeri koju organizuje domaćin, francuski predsjednik Fransoa Oland.

Portal Analitika