Fudbal

Nojer bolji od Bufona, Njemačka u polufinalu!

Fudbaleri Njemačke plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva, skinuvši usput u Bordou decenijsku kletvu.
Nojer bolji od Bufona, Njemačka u polufinalu!
Portal AnalitikaIzvor

Aktuelni prvak svijeta je prvi put u istoriji eliminisao Italiju pobjedivši "Azure" 6:5, poslije dramatične penal serije. Junak je bio Manuel Nojer koji je sa tri odbranjena penala dobio duel sa Đanluiđijem Bufonom.

U regularnih 90 minuta bilo je 1:1, a Njemačka će u borbi za finale EURO 2016 čekati boljeg iz duela u kojem se u nedjelju sastaju domaćin Francuska i Island (Sen Deni, 21h).

Njemačka je imala više od igre tokom 120 minuta, povela je golom Mesuta Ezila u 65. minutu, ali tim Joakima Leva nije impresionirao, pa su "Azuri" uspjeli da izjednače 12 minuta prije kraja golom Bonućija iz penala koji je igranjem rukom skrivio Džerom Boateng.

Uslijedila je dramatična penal serija, koji sigurnim udarcima otvaraju Insinje i Kros. Nakon toga je Zaza, koji je ušao u 120. minutu upravo zbog penala, poslao loptu "pod oblake", ali Bufon brani mlitav šut Mileru.

Barzalji lagano postiže gol, a onda Ezil pogađa stativu. Ipak, Nojer spasava Njemačku odbranivši šut Peleu, nakon čega Draksler pogađa, a onda golman Njemačke brani šut i Bonućiju. Šansu da "Pancere" odvede u polufinale imao je Švajnštajger, ali kapiten promašuje cijeli gol.

Uslijedili su sigurni pogoci Đakerinija, Humelsa, Parola, Kimiha, De Šilja uz mnogo sreće, te Boatenga, nakon čega Nojer brani i treći penal, Darmjanu, poslije konsultacija sa njegovim saigračem iz Mančester Junajteda Švajnštajgerom.

Novu meč loptu za Njemačku koristi bek Hektor i odvodi svoj tim među četiri najbolja u Evropi. "Elf" se šesti put u nizu plasirao u polufinale nekog takmičenja.

Prvih 45 minuta nije opravdalo status derbija runde. Obe ekipe su bile izuzetno oprezne, Nemci su kontrolisali ritam većim posedom loptem ali osim jednog mlakog šuta Milera sa oko 11 metara posle odbitka nisu konkretno ugrozili Bufona.

S druge strane, Italijani su bili potpuno podređeni, trudili su se pre svega da zatvore prilaze svom golu, te prijetili iz kontranapada, ali su to dobro radili.

Imali su dvije solidne akcije, obje po lijevoj strani, prvo je probio De Šiljo, čije dodavanje na peterac za Đakerinija u posljednjem trenutku sjajno izbacuje Boateng.

U samoj završnici poluvremena prošao je i Đakerini i odigrao povratnu loptu po zemlji u kazneni, ona je prošla dijagonalno pored svih igrača, natrčao je Sturaro, ali je i njega izblokirao Boateng.

Njemačka je povela u 65 minutu- Miler je dugo držao loptu na lijevoj strani, u kazneni je utrčao Hektor i dobio loptu, odmah je poslao na peterac gdje je Mesut Ezil reagovao brže od De Šilja i savladao Bufona.

Izjednačio je Bonući u 78 minutu iz penala, nakon što je Boateng igrao rukom u svom šesnaestercu. 

Portal Analitika