Društvo

Amfilohije: Crnom Gorom vladaju poklonici dukljanske mitologije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kaže da Crnom Gorom vladaju poklonici dukljanske mitologije i da se "ta brozomorno-montenegrinska ideologija odriče svega onoga čime je Crna Gora i Zeta i Duklja živjela kroz vjekove".
Amfilohije: Crnom Gorom vladaju poklonici dukljanske mitologije
Portal AnalitikaIzvor

Mitropolit Amfilohije je danas služio liturgiju u lavri Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici, a u obraćanju vjernicima kazao je da poklonicima dukljanske mitologije, koja je zavladala i kod naučnika i kod političara, smeta rumijska litija sa krstom Svetog Jovana Vladimira, prenosi Blic.

"Crna Gora je živjela u znaku Svetog Jovana Vladimira i njegovog Časnog krsta koji ide na Rumiju i do danas. Komunisti su bili zabranili tu litiju, a sada je njihovi duhovni potomci proglašavaju za nematerijalno kulturno dobro i traže da srušimo Hram Svete Trojice na Rumiji, jer, zaboga, to remeti zajedništvo", navodi on.

Nakon liturgije, održan je naučni skup "Sveti Jovan Vladimir i njegovo mjesto u srpskoj istoriji, kulturi i duhovnosti", koji je organizovao novoosnovani Institut za srpsku kulturu iz Nikšića.

Portal Analitika