Abiznis

easyJet odlazi iz Velike Britanije

Britanska niskotarifna kompanija easyJet počela je pregovore sa regulatornim vlastima Evropske unije o izmještanju sjedišta kompanije iz Londona.
easyJet odlazi iz Velike Britanije
Portal AnalitikaIzvor

Baza easyJeta je na aerodromu Getvik u Londonu, dok je sjedište kompanije sa 1.000 zaposlenih na drugom londonskom aerodromu u Lutonu.

Izvršna direktorica easyJeta Karolin Mek Kol je ocijenila da je pravno izmještanje sjedišta te aviokompanije neizbježno, s obzirom na rezultat prošlotjednog referenduma.

Konkretni potezi se tek očekuju, ali izvori bliski kompaniji navode da je već bilo preliminarnih razgovora sa nekolicinom neimenovanih predstavnika EU članica o tome da easyJet dobije sertifikat avio operatera, koji bi omogućio da kompanija u nekoj od tih zemalja preseli sjedište.

Jedan izvor navodi i da bi preseljenje moglo obuhvatiti samo dio osoblja, zavisno od načina na koji funkcioniše regulativa pojedinih zemalja EU.

To bi moglo značiti da će dosadašnja korporativna struktura biti izmijenjena na način da postoji nezavisni entitet u Ujedinjenom Kraljevstvu od novostvorenog pravnog sjedišta u EU.

(SEEbiz)

Portal Analitika