Svijet

Hofer: Ako Turska uđe, Austrija izlazi iz EU

Kandidat za predsjednika Austrije Norbert Hofer, samo dan nakon poništenja prošlih predsjedničkih izbora od strane Ustavnog suda, izjasnio se za održavanje referenduma u Austriji ako Turska bude pristupila Uniji.
Hofer: Ako Turska uđe, Austrija izlazi iz EU
Portal AnalitikaIzvor

„Evropa ne bi mogla da se nosi sa pristupanjem Turske. U tom slučaju postojao bi dobar razlog da Austrijanci budu upitani za svoje mišljenje o ostanku u EU“, naglasio je on u intervjuu italijanskom dnevniku „Korijere dela sera“.

Potpredsjednik Slobodarske partije Austrije smatra da je Velika Britanija dokazala da je EU, odnosno ovakva Unija, očigledno daleko od građana.

 „Zbog toga sam ubijeđen da bi reforma EU bila potrebna, to jest da se EU vrati osnovnim vrijednostima i približi se građanima. Promjena sporazuma EU u pravcu koji vodi ka daljem smanjenju nadležnosti članicama bi u Austriji automatski vodio ka referendumu“, upozorio je Hofer.

On je pozdravio odluku Ustavnog suda da se predsjednički izbore ponove, dodajući da svaki građanin Austrije mora biti siguran da je njegov glas uzet u obzir.

„Mišljenja sam da je bila demokratska obaveza prijaviti kršenje tih pravila“, poručio je kandidat desnice.

On je najavio da će Bregzit, kao i planirani trgovinski sporazum sa Kanadom, biti teme predizborne kampanje.

Hofer je istakao da ostaje pri svojim prethodnim temama, kao što je privrženost direktnoj demokratiji, averziji prema trgovinskom sporazumu sa SAD (TTIP), kao i problemima unutrašnje bezbjednosti.

(Nezavisne)

Portal Analitika