Društvo

OZON: Ograđivanje Trga Slobode pokušaj ubijanja svih građanskih sloboda u Nikšiću

''Ekološki pokret ,,OZON“ snažno protestvuje zbog započinjanja pripremnih radova za realizaciju kontroverznog projekta rekonstrukcije Trga Slobode koji nije imamo javni poziv za najbolje idejno rješenje, nije prošao javnu raspravu, niti je za njega sprovedena procedura procjene uticaja na životnu sredinu, bez koje ovako jedan veliki infrastrukturni projekat u urbanom jezgru grada ne bi mogao da prođe'', protestuju iz organizacije OZON.
OZON: Ograđivanje Trga Slobode pokušaj ubijanja svih građanskih sloboda u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Oni navode da su putem peticije prikupili preko 1.200 potpisa građana koji se protive ovom projektu, koji, kako oni navode, bez vizije i primejrenog sadržaja podrazumijeva i uklanjanje višedecenijskih drvoreda lipa, simbola Nikšića.

''Još jednom javno upozoravamo lokalnu upravu na obavezu da ispoštuje Ustavom, čitavim nizom važećih zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora, garantovano pravo građana i zainteresovane javnosti na učešće u procesu donošenja odluka. Kako su i radovi na postavljanju ograde počeli potpuno netransparentno, tokom vikenda, bez informativne table o kakvom je projektu riječ, ko je izvođač radova i da li postoje građevinska i druge potrebne dozvole, što dodatno iritira javnost i ukazuje na nespremnost za argumentovani dijalog, u obavezi smo bili inicirati inspekcijski nadzor od strane Komunalne policije kako bi se utvrdilo činjenično stanje'', ističe se u saopštenju.

Ekološki pokret ,,OZON“ će u ponedjeljak 4. jula predati lokalnoj upravi peticiju sa potpisima građana i tom prilikom će imati adekvatnu akciju sa ciljem animiranja javnosti da koristi svoja garantovana prava na učešće u procesu donošenja koje se tiču životne sredine.

''Nećemo olako dozvoliti da devastacija Trga Slobode i javno pogubljenje višedecenijskih lipa, bez prava na suđenje, bude nastavak pokušaja ubijanja građanske slobode u gradu koji ima slobodarsku tradiciju. Danas kada se od Trga Slobode ograđivanjem pokušava stvoriti koncentracioni logor za lipe, i one starije i one poslednjih godina posađene sadnice, koje su pritom u punom cvatu i Nikšiću daju prepoznatljiv miris, pozivamo sve sugrađane da ne ostanu ravnodušni i sjete se njihovog ekosistemskog, istorijskog i kulturološkog značaja za naš grad i nas same'', dodaje se u saopštenju.

Oni podsjećaju da sui lipe i sloboda ostavljene od nekih prošlih generacija, da su kako zaključuju: ''Naše kulturološko naslijeđe i bogatstvo, ali i da se kao i naši preci moramo izboriti za njih, jer bez njih nema ni nas, ukoliko ne želimo da svojim potomcima ostavljamo da trpe posledice naših poraza''.

Portal Analitika