Politika

Danilović: MUP nikom ne otima nadležnosti

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) ne oduzima nadležnosti Državne izborne komisije (DIK) niti to ima za cilj, već pokušava da stvori uslove za fer i slobodne izbore, poručio je ministar unutrašnjih poslova, Goran Danilović.
Danilović: MUP nikom ne otima nadležnosti
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik DIK-a, Budimir Šaranović je kazao da je formiranje Koordinacionog tijela za sprovođenje fer i slobodnih izbora od strane ministra unutrašnjih poslova nelegalan čin kojim se neovlašćeno pokušavaju preuzeti nadležnosti DIK-a.

Danilović je rekao da MUP i on lično poštuju DIK i znaju do detalja šta su njena zakonska ovlašćenja u izbornom procesu.

“Znamo i koji nivo međusobne saradnje neohodan između ova dva državna subjekta da bi imali fer i poštene izbore”, kazao je Danilović agenciji MINA.

On je dodao da Šaranoviću, očigledno, izborna materija, iako je predsjednik DIK-a, nije jača strana.

“MUP nikome ništa ne otima iz nadležnosti. Sve i da hoćemo mi to ne možemo, a imamo previše svog posla da bi se bavili poslom iz nadležnsoti DIK-a”, kazao je Danilović.

On je ocijenio da ne bi bilo mnogo štete ako bi MUP mogao da uzme nadležnosti predsjednika DIK-a.

“Jer je neshvaljivo da na pruženu ruku iz MUP-a, u više navrata, samo od trenutka od kada sam ja stupio na dužnost, imamo potpuno ignorisanje predsjednika DIK-a”, rekao je Danilović.

On je dodao da predsjednik DIK-a, koji, kako navodi, instira na svojoj kontrolnoj i nadzornoj ulozi, za 40 dana nije uputio nijednu primjedbu niti tražio bilo kakvo pojašnjenje, “makar ne od ministra unutrašnjih poslova oko toga na koji način MUP vodi birački spisak, a na to on po zakonu ima pravo”.

“Time što javno vodi polemiku sa MUP-om, ili da budem precizan sa mnom lično, samo usložnjava prilike oko organizovanja fer i slobodnih izora, jer da bi se do takvih izbora došlo, saradnja mora biti besprekorna”, poručio je Danilović.

On je kazao da Šaranović ne razumije da mu MUP nudi više od onogo što on ima trenutno. “A od viška u ovom slučaju glava sigurno ne bi nikog zaboljela”.

“Ponavljam da se mi i da hoćemo ne možemo baviti poslom DIK-a. Niti možemo DIK-u oduzeti nadležnosti niti nam je to cilj. Cilj je da podignemo nivo odgovornosti i da posao radimo sa svim subjekima koji su zainteresovani za fer i slobodne izbore da bismo do njih došli", istakao je Danilović.

On je poručio da predsjednik DIK-a preizima punu odgovornost zbog ovakovog, kako je rekao, opstruktivnog poašanja. "Zbog toga što je odbio i pilotiranje projekta u narednom period na sjeveru Crne Gore, a to mu je predočeno u dva navrata".

"Meni ne može biti jasno da predsjednik jednog državnog organa na takav način, rekao bih bez ikakav želje i bez dovoljno poznavanja problema i komlikovanosti ovog izbornog procesa, odbija nešto što meže biti samo ruka saradnje od strane ministra unutrašnjih poslova i našeg Ministarstva", rekao je Danilović.

On je dodao da ukoliko bi on ili eventualno MUP radili neki nezakonit posao, "pokušavao da preotimam nadležnosti, sasvim sigurno bi u tome bio zaustavljen, ali nije to posao predsjednika DIK-a".

"Imamo zajedničku odgovornost, međutim on ne želi vlastitu. Ja ću sa radošćšu da mu je prepustim i da ubuduće usmjerim pažnju javnosti na Šaranovića i na njegovu profesionalnu namjeru i očiglednu agilnost da sam riješi sav problem i dovede do fer i slobodnih izbora", kazao je Danilović.

Prema njegovim riječima, ako je posao MUP-a, kako je kazao Šaranović, samo vezan za elektronsku identifikaciju birača odnosno stanica to će se najlakše završiti.

"I o tome makar ne mora da brine, to će biti sasvim u redu samo neka on po vlastitoj želji dovrši ostatak posla i obezbijedi uslove za fer i poštene izbore", poručio je Danilović. (mina)

Portal Analitika