Turizam

Pozitivni trend rasta noćenja u HG Budvanskoj rivijeri

U hotelima Hotelske grupe Budvanska rivijera (HG) ostvareno je preko 130 hiljada noćenja od početka godine, dok će, prema riječima izvršnog direktora, Katarine Kažanegre, pozitivni trend rasta obilježiti i špic sezone.
Pozitivni trend rasta noćenja u HG Budvanskoj rivijeri
Portal AnalitikaIzvor

Kažanegra je navela da HG Budvanska rivijera bilježi povećanje fizičkog obima prometa od sedam odsto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

“Značajnije povećanje broja noćenja ostvareno je u predsezoni za 11 odsto. Tokom juna sa 90 hiljada realizovanih noćenja, zabilježen je rast od devet odsto, rekaol je Kažanegra portalu RTCG.

Prema njenim riječima, pozitivan trend rasta obilježiće i špic sezone, što potvrđuje trenutno stanje bukinga. 

“Takođe, promjene i napredak u prometu očekujemo od postsezone, period koji je vrlo interesantan za tržište Zapadne i Sjevero-zapadne Evrope, kao i za programe grupnih aranžmana koji su već bukirani do kraja oktobra. Izvjesno, ova turistička godina ima tendenciju ostvarivanja boljih rezultata u odnosu na prošlu, koja je svrstana u red rekordnih, sa preko 400 hiljada realizovanih noćenja”, rekla je Kažanegra.

Prema njenim riječima, veoma je važno istaći podatak o velikom interesovanju turističke tražnje sa tržišta Holandije i da je tokom juna ostvaren promet gotovo deset puta uvećan.

"Sigurna sam da će tako biti i tokom ovog mjeseca, pa sve do oktobra. Napominjem, posredstvom turoperatora TUI Nederland i uvođenjem čarter letova, vratili su se nakon 30 godina na tržište Crne Gore. Značajno je da TUI grupacija namjerava da proširi kontigente i aktivira to emitivno područje za naredne godinu”, navela je Kažanegra. 

Ona je dodala da su ovih dana u toku pregovori za narednu sezonu. 

“Ukoliko se sve završi uspješno, a nadamo se da hoće jer su najave jako dobre jer imamo čak potvrdu novih letova, doći će do evidentne disperzije turističkih tržišta. Tako će Skandinavske zemlje već naredne godine značajno učestvovati u ukupnom fizičkom prometu”, ocijenila je Kažanegra. 

Ona je navela da se struktura gostiju mijenja iz mjeseca u mjesec.

"Tako su tokom predsezone dominirali turisti iz Francuske, dok je aktiviranjem čartera iz Rusije krajem maja, upravo to tržište zauzelo vodeću poziciju u junu sa povećanjem prometa od devet odsto", kazala je Kažanegra.

Ona je rekla da je zanimljivo da su Italijani u velikom broju stigli na odmor u Crnu Goru, iako je avgust rezervisan za ferragosto, a da je u hotelima tri puta više noćenja nego prošle godine.

“Turska je ove godine u pozitivnom trendu, pri čemu je ostvareno tri puta više noćenja iako su tek prošle godine počeli da dolaze na organizovani odmor u Crnu Goru. Prema najavama, očekujemo da će i u postsezoni bilježiti rast”, navela je Kažanegra.

Tržište regiona takođe, kako je dodala, ima uzlaznu putanju u broju noćenja u predsezoni, i taj trend se nastavlja.

Ona je kazala da su i ovog ljeta angažovani sezonci, 99 odsto posredstvom Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) i u skladu sa važećim zakonskim propisima.

"Zaposleno je 498 sezonskih radnika, samo u neznatnom broju su angažovani sezonci iz zemalja okruženja i to na poslovima za koje je već godinama, prema evidenciji ZZZ, deficitarna radna snaga na domaćem tržištu rada”, objasnila je Kažanegra.

Ona je podsjetila da je u skladu sa višegodišnjom praksom i za ovu godinu utvrđena poslovno-tehnička saradnja sa Srednjom ugostiteljskom školom “Sergej Stanić” iz Podgorice, Srednjom ekonomsko-ugostiteljskom školom iz Nikšića i Srednjoškolskim centrom “Danilo Kiš” iz Budve, čiji učenici u skladu sa nastavnim planom i programom uz mentorski nadzor profesora obavljaju redovnu praksu. 

“Na ovaj način je trenutno angažovano 25 učenika", zaključila je Kažanegra.

Portal Analitika