Svijet

"Marš za Evropu",hiljade Britanaca na ulicama Londona

U britanskoj prijestonici održava se protest protiv rezultata referenduma održanog 23. juna, na kojem je izglasan izlazak iz Evropske unije.
"Marš za Evropu",hiljade Britanaca na ulicama Londona
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenose britanski mediji, više hiljada Britanaca okupilo se na ulicama Londona u znak protesta.

"Možemo da spriječimo Bregzit tako što ćemo odbiti da prihvatimo ishod referenduma kao konačnu odluku i sklonimo prst sa dugmeta za samouništenje", istakao je organizator protesta Kiran Mekdermot.

"Ne smijemo da ostavimo sljedeću generaciju da je nosi voda. Marširajmo, protestujmo i spriječimo Bregzit", napisao je Mekdermot na Fejsbuku. 

Mogući nasljednici britanskog premijera Dejvida Kamerona, koji je poslije referenduma najavio ostavku, zalažu se za odlaganje pokretanja procesa izlaska iz EU. 

Jedan od konkurenata za poziciju predsjednika vladajuće Konzervativne stranke Majkl Gouv je izjavio da ne očekuje da će član 50 Lisabonskog sporazuma, čijom aktivacijom se pokreće proces izlaska iz Unije, biti aktiviran do kraja godine, a slično je izjavila i druga kandidatkinja za lidera Torijevaca, Tereza Mej. 

Lideri EU, sa druge strane, traže što brži "razvod", strahujući od uticaja neizvesne budućnosti Britanije po ekonomski rast bloka i mogući domino efekat u evroskeptičnim članicama Unije.

Portal Analitika