Fudbal

EURO: Veliki derbi za polufinale - Njemačka ili Italija!?

U drugim okolnostima Njemačka bi bila favorit, ali poslije utakmice između Italije i Španije, Azure više niko ne smije da stavi u ulogu autsajdera, bez obzira na to kako se zvao rival.
EURO: Veliki derbi za polufinale - Njemačka ili Italija!?
Portal AnalitikaIzvor

Selekcija Antonija Kontea održala je pravi fudbalski čas dvostrukom uzastopnom šampionu i svima stavila do znanja da se neće zadovoljiti pukim učešćem u četvrtfinalu Prvenstva Evrope.

Njemci u grupnoj fazi nijesu bili na vrhuncu, ali su protiv Slovačke u osmini finala pokazali da im je forma u ozbiljnom usponu. Panceri su u prijateljskom meču u martu ove godine slavili sa 4:1 i pokazali da imaju rješenje za ovaj Konteov sastav, ali je Italija potpuno drugačiji tim na velikim takmičenjima. Azuri su Pancere eliminisali na prethodnom Prvenstvu Evrope u polufinalu (2:1), baš kao i 2006. u polufinalu Svjetskog prvenstva, kada su bili uspješniji poslije produžetaka u Dortmundu (2:0).

Bez ikakve dileme, Panceri imaju kvalitetniji tim, ali Italija je selekcija koja je vjerovatno najviše pokazala u dosadašnjem toku turnira. Ekipa je fenomenalno pripremljena na psihološkom planu, a sistem igre takav da ozbiljno remeti planove protivnicima, baš kao što je bio slučaj i sa Crvenom furijom.

Ipak, ključ je u rukama selekcije Joakima Leva. Ukoliko aktuelni šampion svijeta bude na visini zadatka, Azurima se ne piše dobro u čevrtfinalu. Možda je vrijeme da konačno proradi Tomas Miler, koji nikad u karijeri nije dao gol na završnim turnirima Prvenstva Evrope.

Njemci u dosadašnjem toku Evropskog prvenstva nisu primili gol, dok se Azurima to dogodilo samo u utakmici sa Republikom Irskom, u kojoj je Konte izveo kombinovani sastav. Italijani su napali Špance, svjesni da bi ovi mogli da pokleknu pod pritiskom, ali bi takav način igre mogao da bude poguban protiv Njemaca. Stoga bi trebalo očekivati opreznu igru oba tima, bez previše srljanja, jer je ulog zaista ogroman.

Portal Analitika