Politika

Tači: Dobri odnosi s CG od životnog značaja

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je da su dobri odnosi Kosova i Crne Gore od životnog značaja za dvije zemlje i ocijenio nepotrebnim i štetnim ponašanje grupa ili pojedinaca koji to pokušavaju da dovedu u pitanje.
Tači: Dobri odnosi s CG od životnog značaja
Portal AnalitikaIzvor

Kosovski predsjednik kazao je da ne želi da komentariše izjave ili ponašanje pojedinaca koji osporavaju dogovor o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom i traže da se proces demarkacije vrati na nultu poziciju.

"U narednim danima u Skupštini Kosova treba da imamo glasanje o sporazumu o demarkaciji granične linije Republike Kosovo sa Crnom Gorom. Sporazum su pravili kosovski i crnogorski stručnjaci, potvrdili su ga međunarodni eksperti, a dobio je i pozitivnu ocjenu američkog državnog sekretarijata", kazao je Tači.

Prema njegovim riječima, radi se o prihvatljivom, pravičnom sporazumu koji je potpisan i ni u kom slučaju dnevno-političke izjave i pojedinačni interesi ne mogu da budu iznad "interesa države za ratifikaciju sporazuma, za utvrđivanje granica države Kosovo jer to vodi ka konsolidaciji i jačanju Kosova".
On kaže da ima razumijevanja za dnevno-političke izjave, ali istovremeno gleda "državne interese koji su iznad interesa bilo kog pojedinca ili političke grupacije".

Opozicione stranke, pokret Samoopredjeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo su na različite načine (bacanje suzavca unutar Skupštine, odnosno molotovljevih koktela van zdanja institucija Kosova) prethodnih pola godine pokušavali da onemoguće stavljanje na dnevni red zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Grupa poslanika Samoopredjeljenja tokom ove nedjelje je na granici s Crnom Gorom postavila zastavu Albanije kako bi pokazala gdje je po njihovom mišljenju prava granica u odnosu na onu predviđenu dogovorom kosovskih i crnogorskih vlasti, kojim Crna Gora, kako procjenjuju, dobija 8.000 hektara kosovske zemlje.

Zbog toga je Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore uputilo protestnu notu Vladi Kosova koja je ocijenila da nikakve dnevno - političke igre ne mogu dovesti u pitanje odnose dvije zemlje, dok je za protestnu notu navela da je preuranjena.

Portal Analitika