Abiznis

Počela isplata zaostalih zarada

Isplata dvije i po zaostale zarade, zimnice za pet godina i podstanarske naknade radnicima Jadranskog brodogradiišta Bijela počela je u petak.
Počela isplata zaostalih zarada
Portal AnalitikaIzvor

Nakon što je i zvanično, prije nekoliko dana veliki dok prešao u ruke novog vlasnika, litvanske kompanije AB Vakaru Laivu Gamykla, koji ga je kupio za 11 miliona eura, nije bilo prepreka za isplatu potraživanja 202 radnika i 64 penzionera, u ukupnom iznosu oko četiri miliona eura, prenosi Pobjeda.

Vlada je u četvrtak zadužila Ministarstvo finansija da iz stečajne mase po spisku koji je dostavilo Ministarstvo saobraćaja i stečajni upravnik isplati i otpremnine, odmah po naplati potraživanja države.

Predsjednik Sindikata, Mladen Krivokapić kazao je da je počela isplata potraživanja iz prvog isplatnog reda, što će ublažiti naše materijalne probleme, jer su radnici na ivici egzistencije.

"Otpremninama se nadamo uskoro", dodao je Krivokapić.

On je kazao da je pozitivna novina da će ostati angažovani u Brodogradilištu na remontu velikog doka koji su kupili Litvanci, a izvjesno je da će raediti do maja naredne godine. 

Krivokapić je pohvalio stečajnog upravnika Žarka Ostojića i radnike koji su se preko Sindikata izborili za nastavak posla, tako da će njih 182 i dalje potpisivati jednomjesečne ugovore o radu po minimalnoj zaradi od 193 eura.

Stečaj u Brodogradilištu uveden je na zahtjev Poreske uprave 1. jula prošle godine, zbog duga od šest miliona eura.

Portal Analitika