NATO

Drobnič: EU za ulazak Crne Gore u Šengen

Pridruživanje šengenskom prostoru zahtjevan je proces, i na tom putu možemo računati na podršku EU, kazao je prilikom zatvaranja tvining projekta " Podrška usvajanju pravne tekovine Šengena" šef Delegacije EU Mitja Drobnič. Unija je taj projekat podržala sa milion eura, a partneri na projetu bile su Slovenija i Austrija.
Drobnič: EU za ulazak Crne Gore u Šengen
Portal AnalitikaIzvor

Jedan od najvećih benefita koji dolazi nakon učlanjenja u EU jeste ulazak u Šengen zonu. Prostor bez unutrašnjih granica koristiće svim građanima, a na tom putu Crna Gora može računati na pomoć EU.

"Pridruživanje šengenskom prostoru je zahtjevan proces, i EU je posvećena pružanju neophodne podrške Crnoj Gori na njenom putu ka članstvu", istakao je Drobnič.

Ipak, kako bi postala dio šengenskog prostora, Crna Gora će morati da preuzme odgovornost za kontrolisanje spoljnih granica, ali i da izdaje Šengen vize. Stoga je, naša država prije nepune dvije godine otvorila novo poglavnje u prekogranicnoj saradnji sa zemljama evrope. Ključni zadaci bili su borba protiv prekograničnog kriminala, a partneri Slovenija i Austrija.

"Crna Gora je jak partner i pomaže u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Tako se približava Evrospkoj uniji, a i evropska zajednica ima koristi od takvog partnera. Suzbijanje prekograničnog kriminala zadatak je svih nas", kazao je predstavnik Saveznog Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Johann Bezdeka.

Toga su svjesni i u Sloveniji. U okviru projekta" Podrška usvajanju pravne tekovine Šengena" nihovi zadaci bili su priprema šengenskog akcionog plana i jačanje kapaciteta granične policije.

Mitja Močnik, Ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori

"Šengenski akcioni plan obuhvata sve segmente pravnog sistema od nadzora granica na svim tipovima granice, granične kontrole, opreme , usavršavanja, sengenskog informacionog sistema, migracija i zaštite ličnih podataka", objasnio je ambasador Slovenije Mitja Močnik.

Zato su u predhodne dvije godine crnogorski granični policajci naučili mnogo.

"Uprava policije radi na usvajanju evropskih standarda koji se odnose na organizaciju i funkcionišanje evropske organizacije kroz konstantno unapredjenje stručnih, tehničkih , admnistrativnih kapaciteta", rekao je predstavnik UP Vesko Damjanović.

Izvor: rtcg.me

Portal Analitika