Politika

Formirano tijelo za praćenje implementacije izbornog procesa

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović potpisao je danas Rješenje o obrazovanju Koordinacionog tijela za praćenje implementacije izbornog procesa. Koordinacioni tim čine šest predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na čelu sa ministrom Danilovićem, predstavnici klubova poslanika u Skupštini Crne Gore i nevladinog sektora koji su aktivno učestvovali u izradi izbornog zakonodavstva.
Formirano tijelo za praćenje implementacije izbornog procesa
Portal AnalitikaIzvor

Klub samostalnih poslanika u Koordinacionom timu predstavljaće Zoran Miljanić, Klub poslanika Socijaldemokratske partije - Miodrag Radović, Klub poslanika Socijalističke narodne partije Spasoje Kovačević, Klub poslanika Socijalističke narodne partije Spasoje Papić. Predstavnik Mreže za afirmaciju nevladinog sektora je Vuk Maraš, Centra za demokratsku tranziciju - Dragan Koprivica, a Centra za monitoring i istraživanje - Ana Selić.

Koordinaciono tijelo je formirano kako bi se pojačalo povjerenje u izborni proces i stvorili potrebni preduslovi za održavanje slobodnih i fer izbora.

"Uloga Koordinacionog tijela je praćenje cjelokupnog izbornog procesa, koordinacija aktivnosti svih aktera angažovanih u ovom procesu, kao i redovno izvještavanje javnosti o svom radu. Takođe, zadatak Koordinacionog tijela je da prati primjenu izbornog zakonodavstva, otklanja uočene nedostatke i daje smjernice za rješavanje određenih otvorenih pitanja", navodi se u saopštenju MUP-a.

U Rješenju koje je potpisao ministar, navodi se da se članovi Koordinacionog tijela obavezuju da svoje poslove obavljaju profesionalno, odgovorno i u skladu sa pozitivno pravnim propisima Crne Gore.

"Ministartvo unutrašnjih poslova će članovima Kordinacionog tijela obezbijediti tehničke, administrativne i prostorne uslove za nesmetan uvid u birački spisak i u sve izvorne registre. Koordinaciono tijelo može, po potrebi, angažovati odgovarajuće eksperte iz određenih oblasti, radi pružanja konslultantskih usluga", stoji u saopštenju.

U Rješenju se navodi i da je Koordinaciono tijelo otvoreno za saradnju sa Delegacijom Evropske unije u Podgorici, Misijom OEBS-a u Crnoj Gori i drugim međunarodnim subjektima koji pokažu interesovanje da prate rad ovog tijela, kao i cjelokupan proces stvaranja neophodnih uslova za slobodne i fer izbore.

Foto: mup.gov.me

Portal Analitika