Politika

Đukanović: Integracija drugo ime za stabilnost Zapadnog Balkana

Crna Gora je, deset godina od obnove nezavisnost, ekonomski najrazvijenija država Zapadnog Balkana koja je snažno napredovala na putu evropskih i evroatlanskih integracija, kazao je premijer, Milo Đukanović.
Đukanović: Integracija drugo ime za stabilnost Zapadnog Balkana
Portal AnalitikaIzvor

On je ukazao da Crna Gora ima šest hiljada eura BDP-a po glavi stanovnika u vremenu kada to u Evropi iznosi oko 28 hiljada.

"Ovo poređenje svjedoči o dubini zaostajanja Zapadnog Balkana, ali naše iskustvo govori da je to zaostajanje moguće savladavati", rekao je Đukanović studentima na Fakultetu političkih nauka.

On je ocijenio da Crna Gora ide putem sustizanja evropskog nivoa razvijenosti.

"Dodatno ne zaostaje, što je jako važno, a dosta dinamično se kreće", dodao je Đukanović.

On je kazao da je stopa rasta zaposlenosti 44,3 odsto, u odnosu na ranijih 34,5.

"Crna Gora se ekonomski kreće u dobrom smjeru. Važan impuls ekonomskom razvoju Crne Gore daju strane investicije", saopštio je Đukanović.

On je dodao da su strane investicije prosječno godišnje, tokom deset godina, činile 19 odsto crnogorskog GDP-a.

Đukanović je ocijenio da je Crna Gora, tokom deset godina, snažno napredovala na putu evropskih i evroatlanskih integracija.

On je kazao da je Crna Gora članica NATO-a. "Nazovimo to pravim imenom".

Kako je podsjetio, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Barak Obama prije par dana uputio je poziv Senatu da krene u proces ratifikacije Protokola o članstvu Crne Gore u NATO.

Đukanović je naveo da je dosadašnja praksa bila da SAD uvijek posljednja ratifikuje Protokol.

"Ovim potezom je Amerika očigledno željela, ne samo da pokaže svoju saglasnost sa crnogorskim članstvom, nego i da pošalje poruku drugim članica da taj posao treba obaviti u što je moguće kraćem roku", smatra Đukanović.

On je naveo da je Crna Gora u procesu evropskih integracija napravila ozbiljan pomak.

Đukanović je ocijenio da je država pred fazom kada će početi intezivno da teče proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

"Ali ne mislim da je kritično važna, ne mislim da je ovo uopšte vrijeme u kojem treba da pričamo o članstvu. Treba da pričamo o evropeizaciji crnogorskog društva i shvatimo da put do članstva nije put koji treba pretrčati, već put na kojem treba pažljivo ići i učiti na njemu", kazao je Đukanović.

On je poručio da je to posao ove i narednih godina. "A o članstvu kada za to dođe vrijeme".

0107djukanovic2

Đukanović je kazao da je integracija drugo ime za stabilnost Zapadnog Balkana, dodajući da Evropa ne može biti stabilna ukoliko to nije Balkan.

"Ideja ujedinjene Evrope superiorna je u odnosu na druge ideje i ta je politika u ovom trenutku politika bez alternativa, ako govorimo o dugoročnoj evropskoj konkurentnosti na globalnom planu", poručio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, očekivanje da će Vlada sve da riješi nije realno.

"Nemam nikavu iluziju kako je Vlada omiljena i da se svi utrkuju pozitivnim emocijama prema njoj. Ali sam, kroz iskustvo, shvatio da se ne smijem mnogo na to obazirati, moram slijediti ono što je jasna vizija, jer sam odgovoran pred crnogorskim građanima. Ko me volio, ko mrzio, ja moram ići svojim putem", saopštio je Đukanović.

On smatra da u Crnoj Gori postoji ozbiljan deficit preduzetničke kulture.

Kako je kazao, vrlo često tokom obavljanja mandata ide po Crnoj Gori.

Đukanović je naveo da je najčešći razgovor koji vodi sa domaćinima kad dođe u njihovu kuću je "možete li nam kako pomoći da zaposlimo nekog člana porodice".

"Moj odgovor je da. Imamo Investiciono razvojni fond koji daje odlične kredite. Sada za svršene visokošlce daje kredite bez kamate, na neki način poklonjen novac ako imate zdravu ideju. Najčešće čujem odgovor - "Nije on za to, ako može Dom zdravlja ili u školu", dodao je Đukanović.

On je poručio da je to psihološka barijera koja se mora mijenjati.

Đukanović je, govoreći o odnosima sa Rusijom, rekao da poštuju istoriju crnogorskih odnosa sa tom državom.

"Ali poštujte naše pravo da odlučujemo svojoj budućnosti i šta je dobro za nas. Naša procjena je da je dobro za nas integraicija u EU i NATO. Zato što ne živimo u Švajcarskoj nego na Balkanu, znamo koliko je ovo politički bezbjednosno trusno područje", poručio je Đukanović.

On smatra da se na globalnoj sceni moraju ustostručiti napori ključnih igrača da dođe do obnove dijaloga.

"U protivnom, ovo je jako opasno poigravanje sa najvećom vrijednošću svijeta. Možemo lako pretpostaviti čemu bi vodio sukob na globalnoj sceni danas sa ovom količinom nuklearnog oružja", naveo je Đukanović.

Đukanović je, govoreći o visokom obrazovanju, rekao da balkanska društva imaju dva sistemska deficita - znanja i vladavine prava, ocjenivši da su mnoge slabosti koje su vidljive na površini izvedene slabosti ta dva sistemska oboljenja.

On je kazao da je imperativ da posljedica reformi na državnom Univerzitetu budu diplome koje su konkurentne na evropskom tržištu.

"Državi nasušno novo znanje i još prestižniji i bolji državni Univerzitet", poručio je Đukanović.

Izvor: Mina

Foto: gov.me

 

Portal Analitika