Društvo

Marković: Nagrada prvi korak da se političke elite natjeraju da rade u javnom interesu

Zamjenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan Nikola Marković kazao je za Portal Analitika da smatra da je jako važno što je raspisana nagrada za informaciju koja bi dovela do hapšnja odgovornih za ubistvo Duška Jovanovića. Marković ističe da će rasvjetljavanje ubistva zavisiti od političke volje i od sposobnosti insitucija da iskoriste mogućnost koja im je data.
Marković: Nagrada prvi korak da se političke elite natjeraju da rade u javnom interesu
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je juče donijela Odluku o objavljivanju javne nagrade od milion eura za obavještenje koje bi dovela do otkrivanja i procesuiranja pred nadležnim sudom izvršioca, odnosno naručioca ubistva Duška Jovanovića, glavnog i odgovornog urednika lista „Dan“.
Marković podsjeća da je Komisija, na čijem je čelu bio preko dvije godine, apelovala na premijera i Vladu da ovakvu nagradu raspišu. 
- To je do sada uporno odbijano. Međutim, kad se sve snage u društvu mobilišu, javnost i medijska zajednica, koja je po ovom pitanju bila solidarna, pokazuje se da ipak neki rezultati mogu da se postignu. Mislim da je ovo prvi korak ka tome da se političke elite natjeraju da rade u javnom interesu, a rasvjetaljvanje ubistva Duška Jovanovića je svakako opšti interes čitavog našeg društva - rekao je Marković za Portal Analitika
On ističe da pitanje, da li će nagrada dati rezultat, treba uputiti Tužilaštvu i onima koji vode istragu. 
- Kada je Vlada raspisala sličnu nagradu 2004. godine neposredno nakon ubistva smatrano je da to može dati doprinos. Sigurno i 12 godina nakon ubistva ova nagrada može doprinijeti da ovo ubistvo bude rasvjetljeno. Da li će do toga doći zavisi od političke volje ali i od sposobnosti insitucija da iskoriste ovu mogućnost koja im je data nakon odluke Vlade - smatra Marković.
On je kazao da će i dalje biti na čelu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.
- Ja ću ostati predsjednik Komisije koju je Vlada juče ponovo formirala. Čalnovi komisije će osim mene biti - u ime ND "Vijesti" - Mihailo Jovović, sindikata medija - Marijana Camović, u ime samoragulatornog tijela Ranko Vujović, medijski ekspert Duško Vuković. U komisiji će biti predstavnici ANB-a, tužilačkog Savjeta, kao i predstavnik Unutrašnje kontrole MUP-a - rekao je Marković. 
 

B.K.

 

Portal Analitika