Svijet

U Austriji poništeni predsjednički izbori!

Najviši sud u Austriji poništio je rezultate prošlomjesečnih predsjedničkih izbora na kojima je Robert Hofer, desničarski kandidat i predstavnik Slobodarske partije, tijesno izgubio.
U Austriji poništeni predsjednički izbori!
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U obrazloženju odluke suda navodi se da su razlog za poništenje nepravilnosti u prebrojavanju glasačkih listića na pojedinim biračkim mjestima. Hoferova Slobodarska partija je izazvala sumnje u regularnost izbora navodeći da glasovi pristigli poštom nijesu na pravi način obrađeni.

Ta odluka bez presedana otvara mogućnost ponovnog glasanja, najvjerovatnije na jesen. Van der Belen, koji je osvojio 50,3 odsto glasova, trebalo bi da stupi na dužnost 8. jula.

Obrazlažući odluku suda, predsjednik Ustavnog suda Asutrije Gerhart Holcinger je istakao da su izbori osnova demokratije i najvažniji zadatak Ustavnog suda je da tu osnovu održi funkcionalnom.„

- Odluka koju smo donijeli ne pravi nikog pobjednikom ili gubitnikom, već treba da posluži da se ojača povjerenje u našu pravnu državu i demokratiju, obrazložio je on.

Holcinger je istakao da je Ustavni sud dao za pravo žalbi koju je podnio lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe, tražeći poništavanje rezultata glasanja zbog brojnih nepravilnosti.

Žalba se prihvata, rezultati drugog kruga izbora se poništavaju. Rečeno rječnikom koji nije pravni to znači da drugi krug izbora mora biti ponovljen u potpunosti, odnosno širom Austrije“, objasnio je Holcinger.

Ova odluka Ustavnog suda ući će u istorijske anale Austrije, ali i evropske, jer Ustavni sud do sada nije poništavao i nalagao ponavljanje izbora na saveznom nivou.

Kandidat Zelenih Aleksander van der Belen pobijedio je svog protivnika, kandidata FPO Norberta Hofera, u drugom krugu izbora veoma tijesno, sa svega nešto više od 30.000 glasova, i to prije svega zahvaljujući glasovima predatih putem pošte.

Hofer je izgubio od predstavnika Zelene partije Aleksandera van der Belena za nešto manje od jednog procenta.

Blic.rs 

Portal Analitika