Abiznis

Šest raskida ugovora za gradnju malih hidroelektrana

Do sada je, usljed nepoštovanja obaveza predviđenih ugovorom o koncesiji u toku realizacije projekata, Vlada Crne Gore raskinula tri ugovora o koncesiji za gradnju malih hidroelektrana, dva sa privrednim društvom "Haider Extrem Energy" d.o.o Podgorica (vodotoci Bjelojevićka i Bistrica-Bijelo Polje) i jedan sa konzorcijumom "mHIDROCG"- Crna Gora i Slovenija (vodotok Vrbnica).
Šest raskida ugovora za gradnju malih hidroelektrana
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u Informaciji o aktivnostima na realizaciji izgradnje malih elektrana, koju je Vlada razmatrala 30. juna, zaključena su i tri sporazuma o raskidu ugovora- sa privrednim društvom "Kroling" d.o.o Danilovgrad (vodotok Tušina), "Bast MHE" d.o.o. Nikšić (vodotok Zaslapnica) i "Energie Zotter Bau GmbH & Co. KG – Judenburg, Austrija" (vodotok Grlja).

"Vodotok Vrbnica je, nakon raskida, objavljen na trećem tenderu i za isti je data koncesija potpisivanjem Ugovora o koncesiji 23.04.2014. godine. Ugovore sa koncesionarom "Haider Extrem Energy" d.o.o. Podgorica, Vlada Crne Gore je raskinula na sjednici održanoj 24.05.2013.godine. Nakon toga, dopisom od 14.06.2013. godine, Ministarstvo je uputilo koncesionom preduzeću "Haider Extrem Energy" izjavu o raskidu. Nakon gore navedenog, preduzeti su sljedeći koraci kako bi se se predmetni vodotoci mogli objaviti na tenderu bez formalnih opterećenja. Ministarstvo održivog razvoja i turizma je u toku trajanja realizacije oba ugovora izdalo tri građevinske dozvole, koje su nakon raskida ugovora oglašene ništavnim. "Haider Extrem Energy" je podnio tužbe na ništavnost pomenutih rješenja, ali je Upravni sud odbio sve tri tužbe. Budući da su predmetne nepokretnosti na kojima je planirana izgradnja mHE u državnoj svojini nakon raskida oba ugovora Ministarstvo se obratilo Upravama za nekretnine u cilju brisanja zabilježbe predmetnih ugovora. Uprave za nekretnine su donijele rješenja kojima se briše zabilježba. Vodotoci Bistrica i Bjelojevićka su nakon toga sadržani u Planu davanja koncesija nakon čega su obuhvaćeni Javnim oglasom za davanje koncesija za korišćenje vodotoka za izgradnju malih hidroelektrana u Crnoj Gori, koje je Ministarstvo objavilo 11.05.2016. godine", precizirano je u informaciji.

Takođe, usljed nemogućnosti pronalaženja adekvatnog rješenja za nastavak realizacije ugovora o koncesiji, 13.05.2016. godine zaključen je sporazum o raskidu ugovora o koncesiji za izgradnju mHE „Grlja“ na vodotoku Grlja, sa privrednim društvom "Energie Zotter Bau GmbH & Co. KG – Judenburg, Austrija".

Portal Analitika