Region

Šarić ne može na slobodu ni uz milione eura

Ako bi Darko Šarić (45) bio pušten da se brani sa slobode, mogao bi da pokupi novac od prodaje kokaina koji je uspio da sakrije i iskoristi ga za bjekstvo, smatraju u Apelacionom sudu.
Šarić ne može na slobodu ni uz milione eura
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Naime, Apelacioni sud je juče saopštenjem reagovao na tekstove koje je proteklih dana „Blic“ objavljivao o sudbini suđenja pljevaljskom narko-bosu.

Ovaj sud je reagovao na izjave koje su Šarićevi advokati, Dejan Lazarević i Radoslav Baćević dali za ovaj list, a u kojima najavljuju da će u septembru, kada se slučaj vrati na ponovno suđenje, zatražiti od Specijalnog suda ukidanje pritvora za svog klijenta, koji je spreman da ponudi jemstvo u novcu i nekretninama u zamjenu za slobodu.

Ipak, Apelacioni sud tvrdi da postoji bojazan da će Šarić pobjeći ako bude pušten da se brani sa slobode, i podsjeća da je narko-bosu pritvor nakon ukidanja prvostepene presude Specijalnog suda produžen zbog mogućnosti da će ponoviti krivično djelo i zbog uznemirenja javnosti, ali prije svega zbog bojazni od bjekstva.

- Iz spisa predmeta proizlazi postojanje opravdane sumnje da je organizovana kriminalna grupa prodajom droge ostvarila profit od više desetina miliona eura, od čega najveći dio tog novca do sada nije pronađen, a koji bi Šariću kao organizatoru mogao biti dostupan - navodi se u odluci suda kojim se okrivljenom produžava pritvor.

Apelacioni sud takođe podsjeća da se Šarić nalazio u bjekstvu duže od četiri godine, pa da postoji bojazan da bi u slučaju puštanja na slobodu, a uz pomoć skrivenog novca do koga bi ponovo došao, mogao da pobjegne iz Srbije. Šarić je poslije skrivanja i hapšenja u Latinskoj Americi, preko Crne Gore izručen Srbiji sredinom marta 2014. godine.

S obzirom na to da je malo vjerovatno da će razlozi zbog kojih je Apelacioni sud produžio pritvor prestati da važe do septembra, Šariću će izlazak iz pritvora vjerovatno ostati neispunjena želja.

Ipak, o tom pritvoru neće odmah odlučivati Apelacioni, već Specijalni sud, odnosno njegovo vanpretresno vijeće. No, ako i kada bude žalbi na rješenje o ukidanju ili produženju pritvora, o njima će odlučivati Apelacioni sud, čiji je stav po ovom pitanju sada prilično jasan.

Istovremeno, portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić juče je potvrdila i saznanja „Blica“ da je presuda Šariću pala i zbog nedozvoljenog učešća Vladimira Vučinića, tada sudije Specijalnog suda, u dva vijeća koja su se bavila Šarićevim slučajem: u onom koje je donijelo presudu i u onom koje je odlučivalo o prigovorima na optužnicu Šariću.

Piljić je navela da ovaj razlog, ipak, nije bio ključan za „obaranje“ prvostepene presude.

Blic.rs

Portal Analitika