Društvo

Dobrodošlica tabloidima?!

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o medijima uvršten je u dnevni red skupštinskog zasijedanja na inicijativu nezavisnog poslanika Dritana Abazovića(URA), a dokument su, osim njega, potpisali poslanici Ritaf Rastoder(SDP) i Zoran Miljanić, nezavisni poslanik(DEMOS).
Dobrodošlica tabloidima?!
Portal AnalitikaIzvor

Trojica poslanika navodi kao razlog „proceduru oglašavanja organa javnog sektora u medijima kako bi se izbjeglo diskreciono odlučivanje starješina organa čime se mog favorizovati pojedini mediji i vršiti indirektan uticaj na uređivačku politiku".

Oni preciziraju i da svi državni organi treba da su u obavezi da jednom mjesečno objave evidenciju oglašavanja u medijima za prethodni mjesec, a da ta evidencija uključuje i sredstva plasirana preko marketinških agencija. Oni nijesu definisali krterijum zakonitosti poslovanja medija, na primjer redovno plaćanje poreza.

Kriterijum na osnovu kojeg državni organ, javne službe, organi lokalne samouprave, trebaju da donesu odluku o oglašavanju medija su slušanost, čitanost, gledanost i povjerenje.

Izuzetak je, kako su naveli, oglašavanje vezano za lokalne teme, etničke zajednice i marginalizovane grupe kada se osnovni kriterijum može modifikovati.

(Pobjeda)

Portal Analitika