Region

Od kralja šećera do kralja hotela: Miodrag Kostić prodaje dio šećerana

Miodrag Kostić više neće biti kralj šećera, već kralj hotela, jer će novac od prodaje šećerana uložiti u kupovinu ugostiteljskih kompanija u regionu.
Od kralja šećera do kralja hotela: Miodrag Kostić prodaje dio šećerana
Portal AnalitikaIzvor

Kompanija “MK grupa” juče je, naime, potpisala predugovor o strateškom partnerstvu sa austrijskom “Agranom”, koja je dio najvećeg proizvođača šećera u Evropi, njemačkog “Zidcukera”.

- Novac od prodaje šećerana nastaviću da ulažem u poljoprivredu i ugostiteljstvo u regionu - rekao je Kostić juče za „Blic”.

U „MK grupi” kažu da je razlog za prodaju šećerana to što će 2017. u EU biti sprovedene radikalne mjere reforme u industriji šećera. Ukidanjem kvota svaka će šećerana imati mogućnost da proizvodi šećer bez ograničenja.

- Samo najproduktivniji evropski proizvođači imaće perspektivu. Zbog toga kompanija „Sunoko” vidi svoju budućnost sa najvećim proizvođačem u Evropi. Od ovog partnerstva imaće koristi proizvođači šećerne repe u Srbiji jer će biti donijeto najnovije znanje koje će im omogućiti podizanje prinosa, održivost i izvjesnu budućnost. Osim toga, „Sunoko” će u srpskim fabrikama šećera povećati proizvodnju i izvoz - saopšteno je juče iz Kostićeve kompanije.

U „Agrani” kažu za „Blic” da namjeravaju da preuzmu većinski udio „Sunoka”.

- Želimo da kupimo više od 50 odsto kapitala kompanije. Cilj je da proširimo svoje tržište na zapadnom Balkanu i da ojačamo prisustvo u južnoj i istočnoj Evropi - poručuju iz ove njemačko-austrijske kompanije koja posluje i u BiH, Rumuniji, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj.

 Vrhunski odigrano

Miodrag Kostić prodaje šećerane u najboljem mogućem momentu - u vrijeme kada za njih može da dobije najveću moguću cijenu i u momentu kada je „Sunoku” zbog pritisaka konkurencije vrijeme da se priključi većem igraču, ocjenjuju poznavaoci tržišta kapitala. 
Cijenu je, kažu, teško procjeniti, ali ne spore da je ona sigurno dobra. 
- Kostić je kupcu sve dobro upakovao i dao na tacni, a to ozbiljni igrači hoće da plate. Kupovinom Kostićevih šećerana Austrijanci, pored dobrih modernizovanih kompanija sa optimalnim brojem zaposlenih, dobijaju i monopol na srpskom tržištu šećera, ali i lokalno znanje - kaže sagovornik Blica.

Sunoko” je, inače, vodeći proizvođač šećera u jugoistočnoj Evropi sa šećeranama u Vrbasu, Pećincima i Kovačici. Kompanija od Antimonopolske komisije trenutno čeka dozvolu za preuzimanje i četvrte šećerane u Senti „TE-TO“, čijim bi se preuzimanjem domogla čak 70 do 80 odsto učešća na tržištu Srbije.

Blic.rs

Portal Analitika