Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Đukanović razgovarao sa delegacijom Borda direktora EBRD: Ciljevi EBRD i Berlinskog procesa podudarni

Đukanović razgovarao sa delegacijom Borda direktora EBRD: Ciljevi EBRD i Berlinskog procesa podudarni

Predsjednik Vlade Milo Đukanović sastao se sa delegacijom Borda direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koju je predvodila Ana Brant i u kojoj je bio i Hajnc Kaufman, zastupnik Crne Gore u ovom tijelu.
Đukanović razgovarao sa delegacijom Borda direktora EBRD: Ciljevi EBRD i Berlinskog procesa podudarni
Portal AnalitikaIzvor

Premijer je tokom sastanka iskazao punu podršku novoj Strategiji EBRD-a za Crnu Goru, i istakao konzistentnost njenih cilljeva: proširenje ekonomske baze kroz unapređenje konkurentnosti; podrška održivom turizmu infrastrukturi i zaštiti životne sredine; podrška energetskoj bezbjednosti i efikasnosti i regionalnoj integraciji energetskog tržišta, sa razvojnim ciljevima Crne Gore.

Predsjednik Vlade je takođe istakao podudarnost ciljeva Staregije EBRD za Crnu Goru, sa ciljevima Berlinskog procesa koji predviđa infrastrukturno i saobraćajno povezivanje zemalja regiona kao preduslova za njihovu punu integraciju u EU. Takođe je predložio još intenzivnije uključivanje EBRD u jačanje integracije unutar regiona kroz podršku ključnim infrastrukturnim projektima kao što je Jadransko-jonski saobraćajni koridor. Istakao je da će poboljšanje saobraćajne dostupnosti doprinijeti daljem unapređenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, naročito zbog značaja koji turizam ima za razvoj ekonomije. Premijer je naglasio da će Vlada Crne Gore i dalje voditi računa o tome da naš fiskalni sistem bude u što većoj funkciji podsticaja biznisa i povećanja konkurentnosti, kao primarnog cilja ekonomskog razvoja.

Čelnica Delegacije Borda direktora EBRD Ana Brant je čestitala premijeru Đukanoviću jubilej desetogodišnjice obnove nezavisnosti naše zemlje i pozdravila ulogu Crne Gore u  Berlinskom procesu i regionalnim integracijama.

Sagovornici su razgovorali o procesu evropskih integracija Crne Gore i u kontekstu Bregzita, pri čemu je predsjednik Vlade istakao da proces pridruživanja EU nema alternativu, potvrđujući  vjeru Crne Gore u viziju ujedinjene Evrope.

Sagovornici su se složili da su investicione konferencije koje organizuje EBRD, znak posebne pažnje koju ova razvojna banka poklanja regionu Zapadnog Balkana.

 

Portal Analitika