Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Pejanović Đurišić sa poljskim kolegom Antonijem Maćerevičem o NATO Samitu u Varšavi i ratifikaciji Protokola

Pejanović Đurišić sa poljskim kolegom Antonijem Maćerevičem o NATO Samitu u Varšavi i ratifikaciji Protokola

U okviru zvanične posjete Republici Poljskoj, ministar odbrane Crne Gore prof. dr Milica Pejanović Đurišić se sastala sa ministrom narodne odbrane Republike Poljske Antonijem Maćerevičem (Antoni Macierewicz).
Pejanović Đurišić sa poljskim kolegom Antonijem Maćerevičem o NATO Samitu u Varšavi i ratifikaciji Protokola
Portal AnalitikaIzvor

Dva ministra su tokom razgovora razmijenili mišljenja o temama koje su na agendi predstojećeg NATO Samita, naredne sedmice u Varšavi, kao i o pitanju koje se tiče dinamike ratifikacije pristupnog Protokola od strane Parlamenta Poljske.

Ističući podršku koju Poljska pruža Crnoj Gori u ispunjavanju evroatlantskih obaveza u cilju pune integracije u kolektivni sistem bezbjednosti, ministar Pejanović-Đurišić se zahvalila poljskom kolegi na dosadašnjoj saradnji i iskazala uvjerenje da će Poljska i u periodu koji predstoji, prenošenjem svojih iskustava i dobre prakse, još intenzivnije podržati Crnu Goru u ostvarivanju strateškog spoljnopolitičkog cilja – punopravnog članstva u NATO.

 

Ministar Maćerevič je iskazao priznanje Crnoj Gori na ostvarenom uspjehu u evroatlantskim integracijama i na pozitivnom uticaju koji ima na regionalnu i globalnu bezbjednost, a posebno naglašavajući značajnu ulogu koju pripadnici Vojske Crne Gore imaju u međunarodnim misijama i operacijama, te naglasio da su dvije države u dosadašnjem periodu ostvarile značajnu saradnju. Takođe, on je istakao i želju da se ista intenzivira.

Ministri su razgovarali o modalitetima unapređenja i jačanja bilateralne saradnje na planu cyber odbrane, saradnje vojno-obavještajnih službi, mogućnostima edukacije crnogorskih kadeta i oficira na poljskim vojno-obrazovnim institucijama, edukacije pripadnika VCG u sklopu priprema za učešće u međunarodnim operacijama, kao i zajedničke obuke i vježbi specijalnih jedinica i jedinica vojne policije, pomorskih diverzanata i ronilačkih timova.

Pejanović Đurišić razgovarala je danas i sa predsjedavajućim  Komisije za odbranu  Parlamenta Republike Poljske Mihalom Jahom (Michal Jach) i to prilikom istakla značaj što skorije ratifikacija pristupnog protokola. Poljski sagovornik je informisao ministra da će se pitanje ratifikacije već naredne sedmice razmatrati u poljskom Parlamentu.

Ministar Pejanović Đurišić se sastala i sa državnim sekretarom i šefom Biroa za nacionalnu bezbjednost Pavelom Solohom (Pawel Soloch). Tom prilikom, sagovornici su detaljno razmijenili mišljenja o aktuelnim bezbjednosnim izazovima globalnog karaktera. Saglasili su se da jedino zajedničkim naporima savremena društva mogu pružiti adekvatne odgovore na izazove i prijetnje koje ugrožavaju  njihove zajedničke vrijednosti.

Tokom posjete Varšavi, ministar je položila vijenac na grob Neznanog vojnika i cvijeće na memorijalnu ploču žrtvama avionske nesreće kod Smolenska.

Portal Analitika