Kultura

Festival gudača sedmi put u Kotoru i Perastu

Ovogodišnji VII Festival gudača biće održan od 3. do 9. jula u Kotoru i Perastu, kao prateći, muzički segment KotorArt Kotorskog festival pozorišta za djecu.
Festival gudača sedmi put u Kotoru i Perastu
Portal AnalitikaIzvor

Kao je za Portal Analitika istakla Marina Dulović, umjetička direktorica ove manifestacije koju organizuje NVO ,,Bocche di Cattaro“, Festival gudača je jedinstvena manifestacija u zemlji koja ima za cilj edukaciju mladih muzičara i njihovu afirmaciju na putu profesionalnog napretka.

- U okviru vaninstitucionalnog obrazovanja djece i omladine, zadatak Festivala je da podstiče, pokreće i unaprjeđuje stvaralački potencijal mladih muzičara, a ujedno kulturnu i turističku ponudu Boke Kotorske. Manifestaciju prate radionice za obuku gudača svih profila, koje vode istaknuti muzičari i eminentni pedagozi - prijatelji festivala iz zemlje i inostarnstva – dodala je Dulović.

Radionice se ove godine održavaju u Perastu. Predavači za violinu biće Arkadij Vinokurov (Austrija) i Vujadin Krivokapić (Crna Gora), Aleksandar Latković (Srbija) i Georg Bajh (Austrija) za violončelo, Mihail Bereznicki (Rusija) za violu, Vili Ferdinandi (Crna Gora) za orkestar i Lilija Ilijeva (Bugarska) za solo pjevanje.

- U okviru koncertnog programa, prvog dana Festivala u Katedrali Svetog Tripuna publici će se predstavit Gudački kvartet „Vollmond“ (Srbija - Crna Gora), narednog dana studenti violine iz Beča - Trio „Arnii“ (Austrija), a planirana su i dva koncerta polaznika radionica za gudače i solo pjevanje. Posljednjeg dana na Pjaci od kina nastupiće orkestar mladih muzičara sa solistima, kojim će dirigovati prof. Vili Ferdinandi – navela je umjetnička direktorica festivala.

Ona podsjeća kako su ranija izdanja - posebno koncerti mladih muzičara - bili prava atrakcija kako za domaću publiku, tako i za brojne turiste.

- Posebno su zapaženi koncerti na otvorenom gdje je publika, uz kvalitetna izvođenja i pažljivo biran program, mogla da osjeti atmosferu uzvišenog - kako muzičkoj umjetnosti i dolikuje. Naš glavni zadatak je da planiranim programom i ove godine učinimo najviše što možemo za mlade muzičare i pomognemo im na putu napretka, vodeći računa o kulturnoj ponudi koja zavrijedjuje pažnju. Druženja uz muziku, kroz preplitanja različitih kultura, iskustava i znanja, nude radost stvaranja i nadu u bolju budućnost na izgradnji plemenitijeg svijeta – zaključuje Dulović.

K.J.

Portal Analitika