Društvo

Direktorima "Monteputa" bonus 3.200 eura, a radnicima 640

Rukovodstvo preduzeca Monteput raspodijeliće dio dobiti, od oko 150 hiljada eura, tako sto ce menadžment i direktori dobiti po 3200 eura bonusa, a radnici samo po 640, saopštila je predstavnica opozicije u tom preduzeću Mirel Radić Ljubisavljević. Ona je na konferenciji istakla da smatra da je to potencijalna zloupotreba državnih resursa.
Direktorima "Monteputa" bonus 3.200 eura, a radnicima 640
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnica opozicije u preduzeću Monteput i potpredsjednica Socijaldemokratske partije Mirel Radić Ljubisavljević kaže da se bonusi u tom državnom preduzeću ne dijele transparentno i pravedno.
Radić Ljubisavljević podsjeća da je u Izvještaju Svjetske banke, još iz 2013. navedeno da se radi o najnetransparentnijem segmentu finansiranja i kaže da je "sporna Odluka o utvrđivanju dobiti i raspodjele prihoda Monteputa za 2015".

 “Iznos od 153 hiljade eura treba da se raspodjeli menadžmentu, izvršnom direktoru, direktoru posebne jedinice za autoput  i članovima Borda. Međutim taj iznos od 153 hiljade eura, koji je opredjeljen za isplatu bonusa, po njihovom planu će se raspoređivati u odnosu 5 :1”, ističe ona.

To  znači da će izvrnši direktor  tog preduzeća i rukovodstvo dobiti po 3.200 eura bonusa  a radnici po 640 eura. Ona smatra da je to nedopustivo:

 “Ja smatram da se radi o vrlo nepravednoj podjeli nije mi jasno kako to jer je do sad ta podjela bila 3:1.”
 
Za Radic Ljubisavljevic problematično je i diskreciono pravo izvršnog direktora Monteputa da dio sredstava raspodjeljuje po svom nahodjenju.  Kaže da to preduzeće  treba da ima Pravilnik, u kojem će biti precizirano i transparentno  kako će da se dijele bonusi i da li će uopšte:

“U obrazloženju Odluke zbog čega se ti bonusi dijele i na koji način, gdje je trebalo precizno napisati kriterijumi mjera kako da se vrši podjela, to je ostalo potpuno netransparentno i nije precizirano koliko će novca ko dobiti. Ja se nadam da će Vlada preispitati takvu politiku podjele bonusa.”

Radić Ljubisavljević podsjetila je da je Monteput sto posto vlasništvo države da dobro posluje. Saopštila je i da je  to preduzeće prihodovalo  oko 900 hiljada eura u prosloj godini te da 70 odsto tog iznosa treba da bude uplaćeno u državni budžet. (Antena M)

Portal Analitika