Svijet

Oland: Neće biti referenduma o izlasku Francuske iz EU

Francuski predsjednik Fransoa Oland je isključio mogućnost organizovanja referenduma o izlasku iz EU u Francuskoj, kazavši da će predsjednički izbori sljedeće godine biti prilika glasačima da odluče kakvu evropsku politiku žele.
Oland: Neće biti referenduma o izlasku Francuske iz EU
Portal AnalitikaIzvor

U Francuskoj su sve glasniji pozivi na referendum o EU nakon što su prije sedam dana Uniju odlučili da napuste Britanci. Vodeći političari, među kojima su ministar ekonomije Emanuel Makron i bivši premijer, te vodeći predsjednički kandidat na izborima 2017. Alan Žipe, pozivaju na plebiscitarno izjašnjavanje o novom evropskom projektu. 

Jedino krajnje desni Nacionalni front (FN) poziva na glasanje o članstvu u EU. 

"Zašto organizovati takav metež i sukob ako cilj nije napustiti EU? Laži, pojednostavljivanje, pretjerivanje pa čak i nasilje kojem smo svjedočili u kampanji u Britaniji nisu bili dovoljni za čarobnjake koji su pustili duha iz boce", kazao je Oland za dnevni list Echos. 

Oko 55 odsto Francuza ne želi referendum o EU, dok 45 odsto smatra da je to dobra ideja. Oland smatra da će se o Evropi u Francuskoj glasati na predsjedničkim izborima. 

"Primjer Britanije će tada biti primjer, ili radije protivprimjer", kazao je Oland.

(Nezavisne)

 

Portal Analitika