Ostalo

,,Velikani crnogorskog sporta” Dragana Bobija Perovića djelo za sva vremena

Dugogodišnji sportski novinar Dragan Bobi Perović promovisao je sinoć u Podgorici djelo za sva vremena pod nazivom ,,Velikani crnogorskog sporta” i najavio već prikupljanje podataka za narednu ediciju.
,,Velikani crnogorskog sporta” Dragana Bobija Perovića djelo za sva vremena
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Nije bilo lako pokupiti dio one hrabrosti koja se zove sportskom, pa da stanem ispred vas i pred ovim djelom našeg Dragana Bobija Perovića, a nadasve pred veličinom svega onoga što je ova knjiga sažela. Entuzijazam i sposobnost uma da sve registruje, a umješnost pera sve da zabilježi kod Dragana Bobija Perovića je osobina i posebnost - rekla je predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore i predsjednica Skijaškog saveza Crne Gore Vesna Medenica.

Crna Gora je, ističe ona, uvijek imala svoje junake, ali i tu kob da se nekako sve zaboravi.

- E, baš Bobi je to spriječio svojim stilizmom velikog sportskog novinara i vještog pripovjedača. Sačuvao je vas velike od onih malih koji rade na brisanju vaših sportskih dostignuća - istakla je Medenica.

bobi0

Novinar i publicista, hroničar svoga, vašeg i našeg vremena, kako je Medenica nazvala Perovića, u knjizi na 622 strane obuhvatio je 122 sportske biografije.

- Ovo izdanje nam daje snagu i nadu da sa vama i onima koje ste učili i onima koje ćete učiti, možemo i dalje biti uspješna sportska nacija, a Bobi nastaviti da bilježi i da nas iznenađuje. Hvala ti uvaženi autore Peroviću, hvala u ime svih velikana crnogorskog sporta, sa željom da Vam ruka još bude čvrsta i snažna, a um bistar i da nastavite da bilježite sve velike i male rezultate naših sportista - poručila je Medenica velikanima.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković za knjigu Dragana Bobija Perovića kazao je da je crnogorska enciklopedija sporta jer su je prodornim glasom ispisala bez dvojbe velika i slavna imena crnogorskog sporta.

bobi1

- Najšire posmatrano, sport je kulturna činjenica u svakom društvu. Crna Gora danas ulaže značajna sredstva u nacionalni sport, a dijapazon potreba i prioriteta je zaista širok. Naime, i autor Perović u knjizi konstatuje da gotovo nema grada u Crnoj Gori koji nema sportsku dvoranu, da se fudbalski tereni rekonstruišu, da su sagrađeni moderni otvoreni i zatvoreni bazeni, a planira se izgradnja atletskih borilišta, strelišta i novih skijaških staza - podsjetio je Marković.

U predgovoru knjige, kaže Marković, ispravno se zaključuje da na planeti nema manje zemlje sa više vrhunskih sportista, te da su crnogorski takmičari stali rame uz rame sa svjetskim velesilama.

- Prilog toj istini je i briljantna i istorijska pobjeda našeg boksera Zlatičanina od prije samo nekoliko dana - rekao je Marković.

Dodao je i to da sportski velikani nisu uvijek imali priliku da država podupre njihove uspjehe niti je to siromašna Crna Gora, objektivno, mogla.

On je istakao da će kao država i Vlada prepoznati vitalne nacionalne interese u ovoj oblasti i zastupati ih na način koji će biti jasan impuls da sport zauzima važno mjesto u korpusu društvenih vrijednosti koje dijeli naša zajednica.

- Vjerujem da će u najbližoj budućnosti crnogorsko tlo iznjedriti nove darovite sportiste i oni svakako neće biti ostavljeni sebi samima - obećao je Marković.

bobi2

Bivši karatista Derviš Beli Selhanović, čiji uspjesi su, takođe, dio knjige ,,Velikani crnogorskog sporta” rekao je da ,,smo duboko svjesni prolaznosti života, te da svaki čovjek ima svoje vrijeme, pa tako i svaka stvar svoje mjesto u životu”.

-Ipak su sportisti ostali najveće opštenarodno dobro. Većina nas ovdje se vraćala kući poderanih koljena poslije igre lopte na ulici ili livadi ili kojekakvih udaraca. Mi nismo bili u prilici da čatujemo na društvenim mrežama, internetu, nije  ni postojao, ali, to nije smetalo da i naš današnji susret unese mnogo više topline i neposrednosti i ljubavi nego bilo kakvo bockanje na Facebooku - kazao je Selhanović.

On je iskoristio priliku da sportistima koji odlaze na predstojeće Olimpijske igre u Riju zaželi srećan puti da dostojno predstavljaju Crnu Goru, ,,kao što smo mi to radili kad smo bili u takvim i sličnim prilikama”.

Moderator je bio Vlado Jovićević. On je rekao da je Perović najveći ,,krivac” što su on i veliki dio njegovih kolega odlučili  da postanu sportski novinari.

U publici su bili i sportski asovi Igor Vušurović, Ivan Strugar, Goran Radonjić, Petar Kapisoda, Goran Đukanović, Maja Savić i drugi.

Perović je zahvalio na pomoći pri radu na knjizi Upravi za sport i mlade, Crnogorskom olimpijskom komitetu, te kolegama iz ,,Pobjede” Mišku Kračkoviću na tehnničkom uređenju knjige i Vesu Ostojiću čija je štamparija napravila ovo izdanje, promoterima knjige i voditelju skupa.

Izvor i foto: MNE magazin

Portal Analitika