Društvo

''Sleep apneu'' uvrstiti u preventivnu granu medicine

Dom zdravlja Podgorica organizator je edukativnog stručnog skupa na temu “Poremećaji disanja u spavanju-Sleep apnea”, koji je održan danas u hotelu “Nikić”.
''Sleep apneu'' uvrstiti u preventivnu granu medicine
Portal AnalitikaIzvor

Pomoćnik direktora Doma zdravlja Podgorica dr Milovan Jovanović, otvarajući skup kazao je da bez zdravog spavanja nema zdravog života. 
''Po međunarodnoj klasifikaciji postoji 88 registrovanih poremećaja u toku spavanja, a najvažniji i najviše ispitani je slip apnea. Budući da po statistici razvijenih zemalja između pet i deset odsto populacije ima slip apneu, dok preko 60 odsto stanovništva ima neki od poremećaja u toku spavanja, pretpostavlja se da u Crnoj Gori oko 30 hiljada osoba ima sleep apneu u blažoj ili težoj formi i to je alarm da treba nešto da se preduzme po ovom pitanju'', kazao je dr Jovanović.

Zbog svega ovoga , kako je kazao, sleep apneu treba uvrstiti u preventivnu granu medicine jer je bolje da se taj poremećaj liječi, nego posljedice koje on može da izazove. Dr Jovanović je najavio da je  Dom zdravlja Podgorica, prepoznajući značaj ovog zdravstvenog problema, u sklopu Medicine rada oformio stručni tim koji će pružati pomoć osobama koje pate od slip apnee.
 
''Na ovaj način, naša ustanova doprinijeće prevenciji ovog poremećaja, a samim tim i poboljšanju kvaliteta života naših građana'', istakao je dr Jovanović.
Na skupu, koji je pratilo više desetina učesnika, o ovom poremećaju govorila je i dr Gordana Reljić, direktorica Specijalne bolnice Brezovik, u sklopu koje je 2013.godine otvoren Centar za medicinu spavanja.

Portal Analitika