Društvo

Rektorat UCG: Bečanović uvodi praksu partijskog djelovanja

''Bez obzira na evidentno prekoračenje zakonskih ovlašćenja kontrolora GP URA i politikanstvo pojedinaca u cilju očigledno već započete kampanje, Univerzitet Crne Gore čvrsto ostaje opredijeljen za svoj put evropskih reformi i unapređenja kvaliteta visokog obrazovanja i nauke, čime se odavno trebalo pozabaviti'', rečeno je u saopštenju Rekotrata Univerziteta Crne Gore.
Rektorat UCG: Bečanović uvodi praksu partijskog djelovanja
Portal AnalitikaIzvor

''Umjesto da se bavi pitanjima koja su joj data u nadležnost Lex specialis-om, a to je kontrola zloupotreba u zapošljavanju i finansijama u predizborne svrhe, prof. dr Tatjana Bečanović se stavila u ulogu vrhovnog arbitra reformskih procesa na Univerzitetu Crne Gore i odlučila da sa grupom istomišljenika napravi tzv. okrugli sto u cilju omalovažavanja ozbiljnih reformskih zahvata koji se sprovode na Univerzitetu, kao i diskreditacije rukovodstva Univerziteta Crne Gore'', navodi se u saopštenju.

Oni navode da organizovanje takozvanog okruglog stola na Prirodno-matematičkom fakultetu, posvećenog stanju na UCG je očigledan čin politizacije Univerziteta i njegove zloupotrebe.

''Ne sporeći pravo, niti potrebu da se razgovara o stanju na UCG i rezultatima reforme koja je u toku, pa ni pravo univerzitetskim nastavnicima da se politički angažuju, ipak smatramo neprimjerenim da se nacionalna visokoškolska institucija koristi za promociju partijskih kadrova i njihove predizborne aktivnosti. Posebno smatramo nedopustivim da se od strane URA-e imenuju partijski povjerenici na fakultetima Univerziteta Crne Gore, koji imaju zadatak da prate dešavanja na fakultetima, organizuju promotivne aktivnosti i pokušaju da pridobiju što veći broj studenata'', ističe se u saopštenju.

Iz Rektorata dodaju da na osnovu informacija sa univerzitetskih jedinica, do sada su određeni povjerenici na Filozofskom, Filološkom, Prirodno-matematičkom, Elektrotehničkom i Građevinskom fakultetu.

''Upozoravamo da se ovakvim aktivnostima narušava autonomija Univerziteta i uvodi praksa partijskog djelovanja, koja je nespojiva sa karakterom i misijom visokoškolske ustanove u društvu'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika