Društvo

MVPEI: Protestna nota Kosovu zbog albanske zastave i table

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore (MVPEI), uputilo je protestnu notu kosovskoj strani zbog postavljanja zastave Albanije i table sa natpisima “Republika Kosovo” i “Dobro došli”, koju su poslanici Samoopredeljenja postavili na crnogorskoj teritoriji da bi pokazali gdje je "prava granica".
MVPEI: Protestna nota Kosovu zbog albanske zastave i table
Portal AnalitikaIzvor

- Ovom prilikom, međutim, želimo naglasiti da se tim činom pokušavaju narušiti vrlo dobri odnosi koji postoje između Crne Gore i Kosova. Očekujemo od strane Kosova da preduzme mjere identifikacije počinilaca i sprječavanja sličnih aktivnosti u budućnosti, jer se time teži osporavanju već usaglašenog i u Beču 2015. godine potpisanog Sporazuma o međudržavnoj granici. Crna Gora je, kao što je poznato, taj Sporazum ratifikovala u parlamentu u skladu sa obavezama koje su preuzele obje strane - navodi se u saopštenju MVEPI.

Zastavu i tablu, koje su juče postavljene između graničnog prelaza Kula i graničnog prelaza Savine vode sa kosovske strane, juče je uklonio crnogorski MUP.

2906mvpei

Tablu i zastavu Albanije postavili su poslanici Samopredeljenja, navodeći da je to bio način da se građani suprotstave poklanjanju zemlje Crnoj Gori na osnovu sporazuma zbog koga se više mjeseci vodi spor između opozicije i vlasti.

Portal Analitika