Društvo

GA: Preispitati rad Stojanovića

Građanska alijansa (GA) zatražila je od ministra unutrašnjih poslova, Gorana Danilovića da preispita rada direktora Uprave policije, Slavka Stojanovića i Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ).
GA: Preispitati rad Stojanovića
Portal AnalitikaIzvor

Ta nevladina organizacija (NVO) podnijela je danas Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) inicijativu za bolje funkcionisanje tog resora.

Iz GA su u inicijativi zatražili da Danilović preispita dalji rad sadašnjeg direktora Uprave policije, Slavka Stojanovića i ukazali da su ga, nakon protesta opozicije u oktobru prošle godine i grubih kršenja ljudskih prava, pozivali da podnese ostavku.

„Kako on to nije učinio, smatramo da se moraju preduzeti konkretni koraci, imajući u vidu Vaše nadležnosti“, kaže se u inicijativi.

Iz GA su podsjetili da su prošle godine registrovali 25 slučajeva u kojima su građani prijavili postupanje pripadnika Uprave policije koje nije bilo u skladu sa zakonom, dodajući da smatraju da je u nekoliko slučajeva bilo riječi o torturi.

„Stojanović u nekoliko slučajeva nije govorio istinu, što je utvrđeno kasnije u postupcima protiv građana i novinara i nije saopštio imena policijskih službenika koji su prebijali građane“, kazali su iz GA.

Oni su zatražili detaljno razmatranje rada Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ).

Razlog za to su, kako se navodi u inicijativi, optužbe za najteža kršenja ljudskih prava tokom protesta u oktobru koje se odnose na službenike te jedinice i ulogu komandanta SAJ-a- „A koji po uzoru na direktora nije saopštio imena službenika koji su brutalno tukli građane po gradu“.

Iz GA su predložili Daniloviću da, kao prioritet u radu, stavi dodatna angažovanja službenika policije.

„Posebno je zabrinjavajuće to što su na primorju pripadnici MUP-a angažovani na obezbjeđenju lokala iza kojih stoje bezbjedonosno interesantne osobe, a pri tome MUP-u ne dostavljaju informacije koje bi bile značajne u razotkrivanju kriminalnih aktivnosti“, navodi se u inicijativi.

Iz GA su kazali da funkcionisanje lokalnih samouprava po postojećem modelu je neodrživo.

„A kako je do kraja vašeg mandata kratak rok, smatramo da preostalo vrijeme treba iskoristiti za pokretanje sveobuhvatne analize koja treba da rezultira reformom sistema lokalnih samouprava u Crnoj Gori“, istakli su iz te NVO.

Iz GA su kazali da očekuju da će Danilović inicirati da ga Vlada imenuje na to mjesto, umjesto potpredsjednika Vlade i da se primanja u ReSPA-i dovedu na odgovarajući nivo, imajući u vidu primanja građana Crne Gore. „Jer je sada stanje takvo da službenici imaju značajno veću platu od premijera“.

Kako su naveli, očekuju da ministar provjeri da li je realizovana mjera iz Akcionog plana za poglavlje 24 o uspostavljanju mjera tajnog nadzora.

„Zbog transparentnosti procesa neophodno je da svi službenici koji imaju dodira sa ovako značajnim i vrijednim projektima dostave preciznu evidenciju svog imovnog stanja i pregled istog u prethodnim godinama“, smatraju u GA.

Oni su istakli da očekuju da Danilović objavi spisak osoba koja su imala tzv. „operativne tablice" i punu kontrolu upotrebe službenih vozila, kao i onih koja su oduzeta.

„Koliko je apsurdna situacija, govori i podatak da su auta kriminalističke policije registrovana sa civilnim registarskim oznakama koje imaju ista početna slova i brojeve koji su jedni za drugim, pa ispada da je bitnije bilo prikriti sve one službenike koji vrše ove zloupotrebe, nego policajce koji treba da budu anonimizirani“, navode u inicijativi.

Iz GA su kazali da se nadaju da će biti ubrzana i proceduru usvajanja izmjena Zakona koja će omogućiti identifikaciju pripadnika SAJ-a.

Oni su uputili inicijativu za provjeru odgovornost MUP-a i Uprave policije, zbog oštećenja automobila na „Ćemovskom polju", koje je Uprava policije oduzela od građana i koji su kasnije uništeni.

„Utvrđeno je da je sve rađeno mimo Zakona, da je time nastala ogromna šteta za građane, a zatim i za državu u sporovima koji su već počeli da se gube na sudu“, kazali su iz GA.

Iz te organizacije su predložili Daniloviću da inicira bolju organizacionu šemu u Filijali unutrašnjih poslova Podgorica (Limenci) a sve u cilju smanjenja velikih gužvi.

Birački spisak je, kako su istakli u inicijativi, pod velikom sumnjom brojnih NVO-a i opozicionih partija, pa apeluju na što hitnije informacije o dosadašnjim aktivnostima tim povodom.

Iz GA su ukazali da je MUP, prema Uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave, nadležan za vršenje poslova uprave koji se odnose na oblast NVO.

Međutim, kako su pojasnili, ti poslovi se obavljaju u okviru Direktorata za državnu upravu i lokalnu samouravu MUP-a, a nijesu ni nominalno ni organizaciono prepoznati, već se samo vođenje Registra prepoznaje kroz opis poslova dva službenika.

Iz GA su pozvali Danilovića da, u okviru reorganizacije javne uprave, inicira i osnivanje posebne organizacione jedinice u toj oblasti i adresira na adekvatan način pitanje institucionalnih mehanizama saradnje državne uprave i NVO-a.

Finansiranje i funkcionisanje NVO sektora je, prema njihovim riječima, i dalje predmet revizije a rješenja koja se nude izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama nijesu utemeljena.

Iz GA su predložili ministru da razgovara sa NVO sektorom, kako bi se došlo do održivih i dugoročnih rješenja koja će osigurati efikasnost i održivost rješenja u Zakonu, i u praksi stvarno stvoriti podsticajno okruženje za razvoj civilnog sektora.

Izvor: Mina

Portal Analitika