Društvo

Mliječno je super! Ada čuš!

''Mliječno je super'', je trogodišnji projekat koji je zvanično počeo da se sprovodi u Crnoj Gori i Srbiji, a od ranije i Bosni i Hercegovini. Projekat sufinansiran od strane Evropske unije i Republike Slovenije je u vrijednosti od 900.000 eura a za cilj ima podizanje svijesti o važnosti konzumacije mliječnih proizvoda.
Mliječno je super! Ada čuš!
Portal AnalitikaIzvor

Mlijeko je lako probavljiva i biološki visokovrjednovana namirnica, te zajedno sa mliječnim proizvodima predstavlja nezamjenjiv dio naše uravnotežene prehrane. Visoku hranjivu vrijednost ima uglavnom zbog raznih hranjivih sastojaka, koje se nalaze u povoljnoj razmjeri i tijelo ih može dobro iskoristiti. Mlijeko i mliječni proizvodi sadrže biološki visoko vrijedne bjelančevine i bogat su izvor kalcijuma, koji je uključen u izgradnju i održavanje čvrstih i zdravih kostiju.

Zvaničnih istraživanja na našem podneblju još uvijek nema, ali prema nezvaničnim sakupljenim podacima Crna Gora ulazi u šešir država čiji stanovnici u slabijoj mjeri konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode. Prema zdravstvenim standardima EU i Repiblike Slovenije, uzevši mlijeko i sir kao dvije najpopularnije namirnice ove grupe, trebalo bi da se konzumira oko 20kg sira odnosno 65 litara mlijeka godišnje po glavi stanovnika.

Prvim analizama potrošnja mlijeka i mliječnih proivoda u Bosni i Hercegovini postepeno se povećava ali je još uvijek daleko ispod evropskog prosjeka. Zbog te činjenice u Bosni je već u 2012. pokrenut izrazito uspješan projekat promocije i uživanja mliječnih proizvoda, koji je okončan u februaru 2015. godine. Sa 5.5.2016. zvanično je pokrenut drugi trogodišnji projekat generičke promocije mliječnih proizvoda pod nazivom: Mliječno je super! kojem se pridružuju Crna Gora i Srbija.

Promotivne i informativne aktivnosti biće usmjerene na cijelu populaciju sa naglaskom na odrasle žene koje često brinu za prehranu cijele porodice, te na djecu (od 5 do 12 godina) i djevojke u pubertetu, za koje je redovna konzumacija mliječnih proizvoda posebno važna. Široj populaciji namijenjeni su oglašavanje u digitalnim medijima, na Facebook-u tramvaju i u magazinima. Djevojkama se predstavljamo sa informativnim letcima a najmlađima smo pripremili zabavu i dukativne radionice pod nazivom ''Za moju mamu'', koje će se održati u nižim raredima osnovnih škola. Za ljubitelje mliječnih proizvoda biće dostupni promotivni pokloni i degustacije, koje će se održati u obliku promocija u većim prodavnicama. Slogam Mliječno je super! biće prisutan svugdje gdje ima zdrave hrane. Na konferenciji se takođe zaključilo da su moderni trendovi Vegana kao načina zdravog života takođe uticali na drastičan pad konzumacije mlijeka i mliječnih proizovda, koji su, kako iz organizacije navode, esencijalni za pravilan rast i razvoj svakog čovjeka.

mlijecno-je-super

O važnosti mlijeka i mliječnih proizvoda

Zahvaljujući njegovoj visokohranjihvoj i biološkoj vrijednosti mlijeko svrstavamo među važne namirnice u uravnoteženoj ishrani. Mlijeko je prirodni izvor visokovrijednih bjelančevina i dobro iskoristivog kalcijuma.

Bjelančevine su važne za razvoj, rast i obnavljanje tkiva. Potrebe bjelančevinama različite su u različitim periodima života a pri tome su neophodne tokom cijelog njegovog trajanja. Mliječne bjelančevine sadrže sve neophodne aminokisjeline koje naše tijelo mora da dobije pravilnim unošenjem hrane.

Kalcijum je potreban za održavanje zdravih kostiju i zuba. Za prevenciju osteoporoze u starijoj dobi vrlo je važno da su se kosti pravilno razvijale u ranoj dobi. Zbog određenih stvari u mlijeku koje pospješuju apsorpciju kalcijuma, naše tijelo dobro iskoristi kalcijum iz mlijeka

Mliječna mast snabdijeva organizam ne samo energijom već i životno važnim esencijalnim kisjelinama masnoće kao i u masti topljivim vitaminima (vitamini A, D, E i K). Međutim budući da je mliječna mast takođe izvor zasićenih masnih kisjelina preporučuje se korištenje maslaca i pavlake u umjerenim količinama.

Među vodootpornim vitaminima u mlijeku nalazi se uglavnom riboflavin i vitamin B12.

U cjelokupnoj prehrani čovjeka mliječni proizvodi pružaju tijelu približno: 73% kalcijuma, 33% fosfora, 31% vitamina B2, 19% bjelančevina, 16% magnezijuma, 21% vitamina B12, 17% vitamina A, 10% vitamina B6 i različite količine vitamina D.

konf

Tri porcije dnevno

Kako bi se mlađim osobama osigurale odgovarajuće količine hranjivih stvari iz mlijeka i mliječnih proizvoda, često govorimo o pravilu ''3 na dan''. Dakle preporučuje se da adolescenti svakodnevno troše tri porcije mlijeka ili mliječnih proizvoda.

Porcijom mlijeka ili mliječnih proizvoda se smatra sljedeće:

1 čaša mlijeka (2dcl)

1 čaša jogurta ili drugih fermentiranih mliječnih proizvoda (2dcl)

1 čaša pudinga spremljenog na mlijeku (2dcl)

2 velike kašike mladog sira (50g)

dvije kriške sira (30g)

Intolerancija na laktozu

Laktoza je mliječni šećer koji nam daje energiju. Naše tijelo laktozu probavlja uz pomoć enzima laktaze. Ako osoba ne proizvodi dovoljnu količinu enzima laktaze tad govorimo o intoleranciji na laktozu. Ovaj poremećaj je češći kod starijih osoba, a prouzrokovan je genetskim materijalom ili je rezultat ozbiljnih crijevnih infekcija. Osobe koje imaju blagi oblik intolerancije na laktozu mogu da konzumiraju mliječne proizvode sa manje mliječnog šećera, fermentirane mliječne proizvode (sir, jogurt, kefir, kisjelo mlijeko) ili mlijeko bez laktoze.

Za zdravlje i ugodno raspoloženje

Sa raznovrsnom i uravnoteženom ishranom, redovnim dnevnim obrocima naše tijelo ravnomjerno prima energiju i hranjive namirnice tokom cijelog dana. Za održavanje zdrave tjelesne težine može nam pomoći konzumacija proizvoda iz obranog ili polu-obranog mlijeka. Probiotički fermentirani mliječni proizvodi imaju djelotvoran uticaj na probavu i pomažu održavanju zdrave crijevne mikroflore. Među različitim ukusnim kvalitetnim mliječnim proizvodima na policama prodavnica možemo odabrati one koji najbolje odgovaraju individualnim potrebama svake osobe. 

luka
Portal Analitika