NATO

Parlament sjutra o upućivanju vojnika u mirovnu operaciju EU

Nova sjednica parlamenta, na čijem su dnevnom redu 52 tačke, počeće sjutra, a poslanici će, između ostalog, raspravljati o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u mirovnu operaciju Evropske unije „EU NAVFOR – ATALANTA“.
Parlament sjutra o upućivanju vojnika u mirovnu operaciju EU
Portal AnalitikaIzvor

Predlogom odluke o učešću crnogorske vojske u toj mirovnoj operaciji predviđeno je upućivanje do 16 pripadnika VCG, sa mogućnošću rotacije.

Ranijom odlukom bilo je predviđeno da u njoj učestvuje do tri pripadnika VCG.

Pripadnici Vojske, kako je obrazloženo novom odlukom, bili bi angažovani na dužnostima štabni oficir u komandi operacije, opšte brodske dužnosti na ratnim brodovima i članovi samostalnog tima za zaštitu broda.

„Za VCG, učešćem u ovoj operaciji, značajno će se unaprijediti individualne vojničke i pomorske sposobnosti, omogućiti razvoj kolektivne interoperabilnosti, sticanje novih znanja i naučenih lekcija, koje će se kasnije primjenjivati u obuci jedinica", kaže se u obrazloženju.

Na dnevnom redu nove sjednice parlamenta su, između ostalih, i predlozi izmjenama i dopuna porodičnog, Zakona o notarima, o centralnom registru stanovništva, o crnogorskom državljanstvu, o socijalnoj i dječjoj zaštiti i o matičnim registrima, kao i predlozi zakona o javnim okupljanjima, o životnoj sredini i o legalizaciji neformalnih objekata.

Izvor: Mina

Portal Analitika