Svijet

EU: Neviđeni izazovi sa juga i istoka, jače sa NATO

Vođe Evropske unije su na zasijedanju u Briselu razmotrili Globalnu EU strategiju za spoljnu i bezbjednosnu politiku.
EU: Neviđeni izazovi sa juga i istoka, jače sa NATO
Portal AnalitikaIzvor

Oni su se založili za jačanje veza s NATO, pošto su o saradnji dvije organizacije razmijenili mišljenja s generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

Šefovi država ili vlada EU su u zaključcima poslije prvog dana zasijedanja podržali su dalje snaženje veza između Unije i NATO, u svijetlu zajedničkih ciljeva i vrijednosti, imajući u vidu neviđene izazove s juga i istoka".

U zaključcima lidera EU se navodi da "to novo stremljenje mora poprimiti oblik uzajamne praktične saradnje na odabranim područjima".

"Ovaj novi podstrek saradnji EU-NATO će uslijediti u duhu pune otvorenosti i punog poštovanja samostalnosti odlučivanja i postupaka obje organizacije, biće zasnovan na načelu učešća svih strana i bez preduslova i uticaja na posebne odlike bezbjednosne i odbrambene politike bilo koje članice EU", stavili su do znanja lideri EU.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg će, kako je navedeno, o tome izdati saopštenje na samitu Atlantskog saveza u Varšavi u julu.

Lideri EU su takođe ponovili rješenost da podrže libijsku Vladu nacionalnog dogovora (GNA) i "pozvali sve grupe u Libiji da rade s tom vladom kao jedinom legitimnom u zemlji s ciljem da se povrati stabilnost, suzbije terorizam i uhvati u koštac s migracijom preko srednjeg Sredozemlja".

Takođe su pozdravili rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN kojom je pomorskim snagama EU omogućeno da uvedu blokadu šverca oružja preko Libije i obuče libijsku graničnu stražu.

Holandski premijer Mark Rute je lidere Unije, stoji u zaključcima, upoznao s ishodom referenduma na kojem su se holandski građani izjasnili protiv potpisivanja sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini s Ukrajinom.

Rute je liderima EU predočio i "zabrinutost koja je ispoljena u raspravi pred referéndum", a vođi Unije su "pozvali Savjet ministara da se što prije pozabavi razlozima te zabrinutosti".

Izvor: b92.net

Foto: express.co.uk

Portal Analitika