Abiznis

Indirektan uticaj "Bregzita" na crnogorsku ekonomiju

Uticaj Bregzita na crnogorsku ekonomiju biće više indirektan, preko kanala dešavanja u Evropskoj uniji, nego direktan kroz saradnju sa Velikom Britanijom, ocijenili su iz Centralne banke.
Indirektan uticaj "Bregzita" na crnogorsku ekonomiju
Portal AnalitikaIzvor

Iz CBCG su Pobjedi kazali da tome u prilog idu podaci da je izloženost bankarskog sektora u valuti funta skromna i da iznosi 21,3 miliona eura.

- Velika Britanija nije naš značajan spoljnotrgovinski partner, a investicije iz te zemlje za pet mjeseci ove godine iznosile su 3,9 miliona eura - rekli su iz CBCG.

U CBCG smatraju da rizik po crnogorsku ekonomiju nosi negativan uticaj Bregzita na EU, imajući u vidu visok stepen povezanosti privrede Crne Gore sa ekonomijom tog bloka država i preko robnih i finansijskih tokova.

- Dešavanja sa Velikom Britanijom su unijela neizvjesnost na međunarodnom tržištu globalno, koja se prelivaju na gotovo sve privrede svijeta, u većoj ili manjoj mjeri. Crna Gora nije izuzetak od ovih integracija - naveli su iz CBCG.

Podaci, kako su dodali, ukazuju da saradnja, mjerena uvozom i izvozom robe i kapitala Crne Gore, nije dominantno određena tokovima sa Velikom Britanijom.

- Priliv stranih direktnih investicija iz Velike Britanije u Crnu Goru u posljednje tri godine prosječno je iznosio oko 19 miliona eura, što je 3,3 odsto ukupnog priliva - objasnili su iz CBCG.

Iz CBCG su dodali da Velika Britanija nije u grupi značajnih spoljnotrgovinskih partnera Crne Gore.

- Učešće te države u spoljnotrgovinskoj razmjeni Crne Gore od 2005. doprošle godine iznosilo je svega jedan odsto - saopštili su iz CBCG.

U bankarskom sektoru, kako su podsjetili, nema kapitala koji je porijeklom iz Velike Britanije, odnosno izloženost bankarskog sektora u valuti funta je skromna.

Iz CBCG su saopštili da je kretanje kursa valuta nezahvalno prognozirati, ali da izlazak snažne ekonomije, kakva je britanska, iz EU, ne predstavlja povoljnu okolnost.

- Ipak, to ne bi trebalo da značajnije determiniše kretanje vrijednsoti eura u dužem periodu - ocijenili su iz CBCG.

Iz CBCG su zaključili da je realno očekivati niske vrijednosti Euribora u kratkom roku.

Više pročitajte u današnje broju Pobjede

Foto: in-cyprus.com

Portal Analitika