Region

Među uhapšenima zbog tuče na Euru i bivši vaterpolo reprezentativac

Petorica mladića, od kojih najstariji ima 28 godina, najmlađi 19, dvojica po 23 i jedan 25 godina, završili su na mjesec dana u istražnom zatvoru zbog sumnje u izazivanje nereda 17. juna ove godine prilikom utakmice Hrvatske i Češke u Sent Etjenu, piše Jutarnji list.
Među uhapšenima zbog tuče na Euru i bivši vaterpolo reprezentativac
Portal AnalitikaIzvor

Trojica iz Splita, jedan iz Stobreča i jedan iz Šibenika sumnjiče se da su, kada se u 86. minutu dogodio privremeni prekid susreta zbog ubacivanja baklji i topovskog udara na travnjak koje su bacile zasad nepoznate osobe, učestvovali u izazivanju nereda na tribinama i fizičkim napadima na druge navijače. Dakle, oni nijesu osumnjičeni za bacanje pirotehnike, već za tuču koja je uslijedila među hrvatskim navijačima na tribini. Identifikovani su zahvaljujući snimcima nadzornih kamera koje su francuske vlasti dostavile Hrvatskoj, a jednog od njih prepoznali su i hrvatski policajci.

U saopštenju Općinskog državnog odvjetništva Split, mladići su gurali i udarali druge osobe po raznim dijelovima tijela, gestikulacijama podsticali mnoštvo na nasilje i pozivali na još veću tuču, a onda pobjegli s mjesta događaja.

- Opisano izazivanje nereda za posljedicu je imalo kažnjavanje Hrvatskog nogometnog saveza sa 100.000 eura - stoji u saopštenju DORH-a.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu tražilo je određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela, što je istražni sudija i uvažio. Iz istražnog zatvora izaći će ako plate kauciju, i to - 25-godišnjak 60.000 kuna u gotovini, dvojica 23-godišnjaka 50 odnosno 40 hiljada kuna, a najmlađi će na slobodu ako uplati 40.000 kuna kaucije. Osim kaucije, do okončanja kaznenog postupka određena im je i mjera zabrane posjećivanja fudbalskih utakmica, kako hrvatskih klubova u Hrvatskoj, tako i utakmica reprezentacije, a za vrijeme odigravanja tih utakmica moraće da se javljaju nadležnim policijskim stanicama. Iz Državnog odvjetništva su najavili da će podnijeti žalbu na odluku o određivanju kaucije.

Kako Jutarnji list neslužbeno saznaje, osumnjičeni 25-godišnjak je profesionalni sportista, vaterpolista koji trenutno igra za jedan italijanski klub, a u mlađim kategorijama bio je reprezentativac Hrvatske, s kojom je osvajao i medalje na evropskim i svjetskim prvenstvima. I on, ali i ostala trojica pritvorenih iz Splita, u svojim iskazima potvrdili su da su bili na spornoj utakmici, ali da su se samo branili od napada drugih navijača...

Izvor: Jutarnji.hr/Vladimir Urukalo

Foto: Jutarnji.hr/Boris Kovačev/CROPIX

Portal Analitika