Politika

Izgubljen u prevodu

Predstavnik opozicione trojke, potpredsjednik Vlade Milorad Vujović, načinio je diplomatski incident i bio je prinuđen da povuče dio zajedničkog saopštenja u kojem su iznesene neistinite konstatacije sa susreta sa slovačkim ambasadorom u Crnoj Gori, Romanom Hlobenom, piše Pobjeda.
Izgubljen u prevodu
Portal AnalitikaIzvor

Iz kabineta predsjednika Vlade juče je na mejlove crnogorskih medija poslato saopštenje u kojem se javnost obavještava o susretu sa slovačkim ambasadorom Hlobenom u kojem se, između ostalog, ističe da je diplomatski predstavnik "učešće opozicije u vlasti okarakterisao kao konstruktivno i primjereno evropskoj praksi prevazilaženja političkih sukoba".

Mejl iz kabineta potpredsjednika Vujovića poslat je u 14 sati i 46 minuta i činilo se, na prvi pogled, da je riječ o uobičajenom, protokolarnom saopštenju.

Međutim, tri sata kasnije stigla je na adrese svih crnogorskih medija "izmjena saopštenja", bez veće naznake što se ispravlja. 

Upoređenjem dva saopštenja vidi se da nije bila baš sitna greška u prevodu ili kucanju. Naprotiv: na kraju saopštenja potpredsjednika Vlade iznosi se teška kvalifikacija o zakonitosti rada Vlade i državnih organa, a slovački ambasador se nasilno umeće kao arbitar u crnogorskim političkim obračunima.

"Tokom susreta je konstatovano da je opozicija u dosadašnjem radu utvrdila broje zloupotrebe Zakona o tajnosti podataka, dala konkretne sugestije i doprinose na zaštiti dobara - Solana i Buljarica", tako je zapisano na kraju saopštenja, kao ključna poenta.

Prevedeno na običan jezik: slovački ambasador je, prema prvo saopštenju iz Vujovićevog kabineta, predstavniku opozicije u Vladi izbornog povjerenja praktično odao priznanje što su otkrili niz zloupotreba Đukanovićeve vlasti i što su doprinijeli da se zaštite nacionalna prirodna blaga kao što su Solana i Buljarica. I sve to za nepunih 50 dama od kako participiraju u vlasti. Falilo je samo još da ambasador Hloben pozove, kao što to rade pravi opozicionari, specijalnog tužioca da procesuira slučajeve otkrivenih zloupotreba.

Iz kabineta potpredsjednika Vlade potvrdili su sinoć Pobjedi da su poslali "ukupno dva saopštenja" nakon sastanka sa slovačkim ambasadorom. Naveli su da su dva saopštenja poslali zbog greške u prvom saopštenju.

- U prvom saopštenju je napravljena greška, jer slovački ambasador na sastanku nije govorio o zloupotrebama već je tu rečenicu izgovorio potredsjednik Vlade. U drugom saopštenju smo korigovali očiglednu grešku - saopšteno je Pobjedi iz kabineta potpredsjednika Vlade.

Ambasador Slovačke u Crnoj Gori Roman Hloben je potvrdio za Pobjedu da je na njegov zahtjev povučen dio saopštenja iz kabineta potpredsjednika Vujovića.

- Napravljen je niz grešaka. Kao prvo, nikada se saopštenje ne objavljuje dok se ne konsultuje druga strana. To je dio uobičajene diplomatske prakse. Mene niko nije obavijestio ni da će biti saopštenja, kamoli šta će biti njegov sadržaj. Kada sam vidio saopštenje i pročitao dio da je zajednički konstatovano da je u Vladi bilo zloupotreba, automatski sam pozvao Vujovića i kazao da "ukoliko ne kriguje ovaj dio saopštenja, da ću javno reagovati". Oni su to korigovali za deset minuta, ali moram da izrazim revolt ovakvim postupkom. MOj posao nije da se miješam u unutrašnja pitanja Crdne Gore, a nečuveno je da jedan zvaničnik ono što je on sam konstatovao u razgovoru predstavlja kao zajednički stav. Ovo je nečuvena manipulacija - zaključio je Hloben.

Više pročitajte u današnjoj Pobjedi

Portal Analitika