Abiznis

Cijene nafte porasle iznad 48 dolara

Nešto slabiji dolar i prijetnje štrajkom radnika naftne industrije u Norveškoj podigli su cijenu nafte u utorak iznad 48 dolara po barelu.
Cijene nafte porasle iznad 48 dolara
Portal AnalitikaIzvor

Na londonskom tržištu je barel “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cijene tog energenta, poskupio 1,03$, odnosno 2,2 odsto, na 48.19 dolara, dok je cijena američke WTI nafte porasla 2,4 odsto, na 47,43 dolara po barelu.

Protekla tri dana cijene nafte bile su pod pritiskom posljedica britanskog referenduma o napuštanju EU po rast globalne privrede. Juče je cijena sjevernomorske nafte dotakla najniži nivo u sedam nedjelja dok je cijena američke bila na najnižem nivou u nedjelju dana. Veći pad cijena ograničila su očekivanja snažnije tražnje u Aziji i Sjedinjenim Državama zbog viših temperatura kao i manji obim snabdjevanja nakon dvije godine prekomjerne ponude na tržištima.

Danas su ulagači iskoristili niže cijene nafte za kupovinu, što je podržalo naftna tržišta. Dodatnu podršku tržištima pružila je i najava štrajka 7.500 radnika u Norveškoj, zakazanog za subotu ukoliko se ne postigne dogovor oko plata.

Podsticaj cijenama nafte pružio je nešto slabiji dolar, koji robu iskazanu u američkoj valuti čini atraktivnom za potrošače koji koriste druge valute. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke u korpi vodećih valuta svijeta, u utorak je oslabio 0,4 odsto.

Portal Analitika