Politika

Gošović: Zakon o održavanju stambenih zgrada neusklađen sa pravnim sistemom

Skupština Crne Gore donijela je i novi Zakon o održavanju stambenih zgrada. Amandmani poslanika Demokrata utemeljeni i u pravu i u životnoj stvarnosti su odbijeni, ali je zato usvojen Zakon koji nije usklađen sa pravnim sistemom Crne Gore, izjavio je poslanik Demokrata Neven Gošović.
Gošović: Zakon o održavanju stambenih zgrada neusklađen sa pravnim sistemom
Portal AnalitikaIzvor

-Prihvatanjem ovih zakonskih rješenja vlasnici stanova i drugi etažni vlasnici stekli su zajedničku nedjeljivu svojinu i na uređenim zelenim, sportskim i drugim površinama na urbanističkoj parceli stambene zgrade, ali i na parking prostorima, i naravno stekli sva brojna prava koja proističu iz prava svojine. Zakonom su prvi put propisane i obaveze etažnih vlasnika na redovnom održavanju urbanističke parcele,  uključujući održavanje spoljne rasvjete koja pripada urbanističkoj parceli, uređenje zelenih površina, uređenje i popravka mobilijara, održavanje parking mjesta, održavanje higijene na tim prostorima i dr. Riječ je o radovima koji su sada u najvećem dijelu u nadležnosti pojedinih lokalnih javnih preduzeća. Međutim, drugim zakonom, Zakonom o državnoj imovini, građevinsko zemljište u imovini opštine, parking prostori, javna rasvjeta, javne i zelene površine, predstavljaju lokalna dobra od opšteg interesa kojima raspolaže opština. Tako će sada na istim nepokretnostima gradskom-građevinskom zemljištu, uređenim zelenim, sportskim i drugim površinama, parking prostorima i drugim javnim površinama obuhvaćenim urbanističkom parcelom na kojoj je izgrađena stambena zgrada, primjenom dvaju zakona pravo svojine imati etažni vlasnici posebnih djelova stambene zgrade, ali i opština. Prihodi po osnovu dodjele na korišćenje tih javnih površina do sada su pripadali samo opštini- istakao je Gošović u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.

Na koji način će se sada, dodaje,  razriješiti imovinski spor po osnovu prava svojine na istoj nepokretnosti između etažnih vlasnika stambene zgrade i opštine, vjerovatno zna samo ministar Gvozdenović.

-U odnosu na postojeće zakonsko rješenje, sada će akontaciju troškova redovnog održavanja, nužnih i hitnih radova na stambenoj zgradi, po jednakoj vrijednosti boda za 1m2 plaćati vlasnici stambenog i poslovnog prostora. Do sada su vlasnici poslovnog prostora plaćali tri puta veći iznos cijene na ime održavanja stambenih zgrada. Ali će, etažni vlasnici sada plaćati akontaciju i za troškove održavanja po 1m2 neto površine nestambenog prostora koji čine zajednička potkrovlja, perionice, sušionice, hodnici, holovi i drugi. Na taj način doći će do povećanja akontacije za troškove održavanja stambene zgrade koju plaćaju vlasnici stanova kao posebnih djelova zgrade. Svako povećanje obaveza građana u postojećoj socio-ekonomskoj situaciji za Demokrate je neprihvatljivo, kao što je neshvatljivo i duboko nepravedno usvojeno zakonsko rješenje da isti iznos naknade za održavanje stambene zgrade, po 1m2 stambenog prostora plaćaju vlasnici stanova u podrumima zgrada, kao i vlasnici ekskluzivnih poslovnih i stambenih prostora u stambenoj zgradi. Građani bi takođe trebalo da znaju da će ubuduće svaki račun njima ispostavljen na ime troškova održavanja stambene zgrade po bilo kom osnovu predstavljati vjerodostojnu ispravu u izvršnom postupku. Pa će i ti računi biti predmet direktne naplate od strane javnih izvršitelja, kao što su računi za utrošak vode, održavanja čistoće i dr. Poslanici Demokrata nijesu učestvovali u radu plenuma, jer je sjednicom predsjedavao šampion političke korupcije. Zakon sa ovako donesenim rješenjima ne može i ne treba da zaživi u praksi. Zato će Demokrate zatražiti od Predsjednika Crne Gore da navedeni zakon vrati Skupštini na ponovno odlučivanje, jer su njegove norme u koliziji sa normama drugog zakona- kazao je Gošović.

Portal Analitika