Politika

DNP: Jedinstvena Rusija podržava savez neutralnih balkanskih država

“Demokratska narodna partija izražava zadovoljstvo što je inicijativa o formiranju Balkanskog saveza neutralnih država koju je na anti-NATO tribini, koja je održana u Danilovgradu 22. januara 2016. godine pokrenuo naš predsjednik Milan Knežević, dobila zvaničnu podršku Jedinstvene Rusije Vladimira Putina”, saopšteno je iz te partije.
DNP: Jedinstvena Rusija podržava savez neutralnih balkanskih država
Portal AnalitikaIzvor

Četiri mjeseca nakon pokretanja inicijative danas je u Moskvi je potpisana Deklaracija Jedinstvene Rusije i vodećih partija balkanskog regiona, što zapravo predstavlja početak realizacije pomenutog projekta.

“ Strane potpisnice su svjesne ozbiljnosti izazova koji prijete civilizovanom i mirnom razvoju evroazijskog kontinenta, smatraju neophodnim formiranje i sprovođenje politike „novog popuštanja međunarodne zategnutosti“, izjavljuju spremnost za potragu opštih pristupa obezbjeđivanja bezbjednosti u Evropi, uključujući inicijative za pregovaranje o perspektivama formiranja u Jugo-Istočnoj Evropi prostora neutralnih suverenih država.“ 

Iz DNP-a su uvjereni da će inicijativa Balkanskog saveza koju je pokrenula Demokratska narodna partija, omogućiti ekonomski i svaki drugi prosperitet suverenih neutralnih država, i kroz afirmaciju politike dobrosusjedskih odnosa i mirnog rešavanja sporova dugoročno obezbijediti mir i stabilnost na Balkanu, kao najbolji i najprikladniji odgovor na savremene bezbjednosne izazove.

“Prateći tradiciju prijateljstva i dobrosusjedstva između Ruske Federacije i Crne Gore i žudeći za produbljivanjem svestrane saradnje strane potpisnice su potvrdile interes za razvoj uzajamno korisnih odnosa sa Evroazijskim ekonomskim savezom u trgovinsko-ekonomskom, finansijskom, energetskom i opštem širenju multilateralne saradnje na opšte zadovoljstvo, prosperitet  i dobrobit pomenutih država i njihovih građana”, zaključuje se u saopštenju.

 

Portal Analitika