Svijet

U napadima ogranka Islamske države u Jemenu ubijene 43 osobe

U seriji napada ogranka Islamske države u luci Mukala na jugu Jemena, prema najnovijim informacijama, ubijeno je 43 ljudi, a 10 je povrijeđeno, saopštili su zvaničnici.
U napadima ogranka Islamske države u Jemenu ubijene 43 osobe
Portal AnalitikaIzvor

Dva bombaša samoubice i drugi pobunjenici u nedjelju su izveli najmanje sedam istovremenih napada na kasarne, kontrolne punktove i kancelarije obavještajnih službi.

U jednom od napada, bomba je bila stavljena u kutiju s hranom koja je dostavljena vojnicima na kontrolnom punktu, a meta jednog napada bila je policijska stanica.

Prema riječima očevidaca, u gradu su se mogli čuti pucnjava i sirene hitne pomoći.

Ogranak Islamske države je saopštio da je izveo četiri samoubilačka napada na protivteroristčke snage.

Jemenska vojska je, uz pomoć vojne koalicije pod vođstvom Saudijske Arabije, preuzela u aprilu kontrolu nad Mukalom, glavnim gradom provincije Hadramut, koji je godinu dana bio u rukama ogranka Al Kaide.

Al Kaida i Islamska država izvlače najveću korist iz građanskog rata između šiitskih pobunjenika Hutija i jemenske vojske i nastoje da prošire svoje teritorije na jugu i jugoistoku Jemena.

U Kuvajtu su, u međuvremenu, dva pregovarača koja predstavljaju Hutije i međunarodno priznatu vladu rekli agenciji AP da dvije strane, poslije dva mjeseca pregovora, rade na zajedničkom saopštenju o odlaganju pregovora do sredine jula, poslije muslimanskog svetog mjeseca Ramazana.

Izvor: rs.n1info.com

Foto: REUTERS/Khaled Abdullah

Portal Analitika